Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum procedam daca pe factura au fost trecute date eronate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: tva, date eronate, factura, erori factura, punctul de lucru, perioada fiscala

In cazul in care pe factura au fost inscrise date eronate, pentru societate apare un risc in cazul unui control daca situatia nu este corectata. Astfel e si cazul unei societati comerciale, platitoare de TVA, care pentru toate facturile emise a trecut la adresa numai punctul de lucru unde sunte mise acestea, fara a inscrie si adresa sediului social (celelalte date de identificare, CUI, nr. reg. Comertului sunt corecte).



Vom stabili daca este eronat modul de emitere a acestor facturi si daca societatea devine astfel pasibila de amenzi. Totodata, vom stabili daca se corecteaza facturile primite de la furnizori, cu adresa punctului de lucru.

La art. 155, art. 19 din Codul fiscal sunt reglementate informatiile pe care, in mod obligatoriu, trebuie sa le contina o factura. Printre ele sunt si:

"d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile"

"f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;"
 
Este eronat modul de intocmire a facturilor in sensul ca trebuie sa treceti adresa sediului social – pentru identificarea completa a firmei - si, daca doriti, puteti trece si adresa punctului de lucru.

Nu sunt prevazute amenzi sau sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor de la art. 155, dar este posibil ca un eventual control sa sustina ca nu se poate deduce TVA sau cheltuiala de pe aceste facturi, ele fiind incorect intocmite. De obicei insa se aduce acest argument atunci cand este gresit codul fiscal sau nr. de la registrul comertului si din aceasta cauza furnizorul/clientul nu se poate identifica in mod cert.
 
Facturile se pot corecta conform prevederilor art. 159 din Codul fiscal si Normelor sale de aplicare (punctul 81^2) din care citam:

"(3) Organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 159 din Codul fiscal.

Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale. Aceasta factura va fi atasata facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar."

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum procedam daca pe factura au fost trecute date eronate?":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 20 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Facturi completate gresit. Dispozitii legale
Mai multe articole despre erori factura
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016