Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum procedam pentru compensarea creantelor reciproce ale persoanelor juridice?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: compensarea creantelor, compensare, creante, nerezidenti, persoana juridica nerezidenta

Persoana juridica nerezidenta, inregistrata in Romania in scopuri de TVA (fara a avea inregistrat un sediu permanent sau un sediu fix) in vederea realizarii de importuri si livrari nationale si intracomunitare de bunuri factureaza livrarea de materiale catre un client "X" , persoana juridica romana, cu cod valid de TVA.


Societatea "X" emite la randul sau factura pentru alte materiale livrate nerezidentului, pe codul de TVA obtinut de acesta din urma in Romania. Facturile, atat cele de livrare cat si cele de achizitie, sunt exprimate in lei.

Cele doua entitati vor sa compenseze debitelor si creditele rezultate. Compensarea se refera la facturi mai vechi de 30 de zile. Tinand cont ca se doreste compensarea in RON-RON intre un rezident si o persoara nerezidenta, vom stabili unde trebuie facuta aceasta compensare (ca si institutie) si ce documente sunt necesare.

Compensarea creantelor reciproce ale unei persoane juridice romane si ale unei persoane juridice straina nu este sub nici o forma restrictionata prin legislatia in vigoare fiind supusa, in masura in care raporturile juridice sunt supuse legii romane, dispozitiilor cu caracter general prevazute la art. 1616 - 1623 din noul Cod civil.

Daca in ceea ce priveste compensarile ce intervin intre doua persoane juridice romane sunt aplicabile prevederile Ordonantei de urgenta nr. 77/1999, in cazul in care una dintre cele doua societati este o persoana straina restrictiile sunt eliminate existand doar o obligatie de informare a BNR ce revine societatii romane. In temeiul Normei nr. 26/2006 a BNR privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati.

Potrivit art. 1 lit. b) pct. b3) din acest act normativ sunt definite ca rezidenti doar sucursalele, agentiile, reprezentantele, birourile apartinand persoanelor juridice straine sau altor entitati straine, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in Romania. In mod corespunzator lit. c) pct. c2) cuprinde in sfera nerezidentilor persoanele juridice si orice alte entitati cu sediul in strainatate, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice in strainatate, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare. Raportand definitia rezidentilor si a nerezidentilor de mai sus consideram ca operatiunea de compensare avuta in vedere va face obiectul procedurii de declarare la BNR.

In vederea consemnarii in evidentele partilor a operatiunii de compensare ce a intervenit urmeaza a fi intocmit un inscris constatator care sa contina elemente similare procesului verbal de compensare (identitatea partilor, natura si sursa creantelor, valoarea si scadenta acestora, acordul de compensare si creantele ramase nestinse in urma compensarii, semnaturilor persoanelor imputernicite sa reprezinte persoanele juridice).

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum procedam pentru compensarea creantelor reciproce ale persoanelor juridice?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016