Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum repartizam ca dividende sumele reprezentand reducerea impozitului pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: proceduri, inregistrari si politici contabile, dividende, rezerve legale, legea 414/2002, impozitul pe profit

Analizam mai jos cazul unei societati care a avut ca obiect de activitate productia in regim lohn. In perioada anilor 2000 ? 2003, societatea a beneficiat de cotele reduse de impozit pe profit, respectiv 5 % in anii 2000 si 2001, 6 % in anul 2002 si 12,5% in anul 2003 pentru partea din profitul impozabil care corespunde ponderii veniturilor in valuta din exportul prestarilor de servicii, realizate din activitatea proprie si incasate printr-un cont bancar din Romania din volumul total al veniturilor.


Suma aferenta reducerii cotei de impozit pe profit s-a repartizat la sfarsitul anului ca sursa proprie de finantare, in contul 1068. Din luna martie 2012, societatea si-a incetat activitatea de productie, iar din anul 2013 desfasoara doar activitate de inchiriere a atelierului de productie si a utilajelor existente in el.

Vom stabili care este modalitatea de lichidare a acestor sume de la rezerve si daca exista posibilitatea de distribuire intre asociati sub forma de dividende.

Mentionam astfel ca potrivit prevederilor OMFP 3055/2009 privind aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Comunitatii Europene, cu modificarile si completarile ulterioare, contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve:

- rezerve legale,

- rezerve statutare.

Rezervele legale, constituite din profitul brut (impozabil) conform prevederilor din actele normative care le reglementeaza si care sunt utilizate conform conditiilor impuse de actul normativ respectiva (in cazul in speta este vorba de Legea 414/2002 privind impozitul pe profit cu privire la diferenta dintre cota standard si cota redusa de impozit pe profit).

Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net realizat de societate, conform prevederilor din actul constitutiv.

Referitor la intrebarea d-voastra privind utilizarea sumelor inregistrate in conturile de rezerve pentru repartizarea sub forma de dividende, mentionam urmatoarele:

- potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal si ale pct. 12 din H.G. nr. 44, veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil reprezinta sumele inregistrate conform reglementarilor contabile in vigoare,

- potrivit prevederilor pct. 248 din OMFP 3055/2009 privind aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Comunitatii Europene, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele reprezentand rezerve legale constituite din profitul brut se scad din profitul impozabil. Ca urmare a acestei operatii, profitul care urmeaza sa se distribuie pe destinatii este diminuat cu sumele respective.

- suma reprezentand reducerea sau anularea oricarei rezerve care a fost anterior dedusa (in cazul Legii nr. 414/2002 profitul impozabil a fost redus cu suma din rezerva constituita pentru facilitati fiscale) ca urmare a distribuirii catre asociati, se impoziteaza de la momentul schimbarii destinatiei, respectiv a distribuirii.

Acelasi act normativ dispune ca suma aferenta reducerii cotei de impozit pe profit de la cota standard la cea diminuata se repartizeaza la sfarsitul anului ca sursa proprie de finantare, in limita profitului ramas dupa inregistrarea cheltuielii cu impozitul pe profit.

Rezervele din facilitati fiscale constituite conform prevederilor din legile speciale, nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor (art. 22, alin. 6).

Ca o concluzie, rezervele legale, indiferent de modul in care acestea s-au constituit, care sunt reduse din profitul impozabil, nu pot avea decat destinatia data de legiuitor tocmai pentru a se evita decapitalizarea societatilor carora li s-au adresat.

Toate aceste prevederi legale conduc la solutia ca repartizarea rezervelor legale (in cazul in speta, rezerva din facilitati fiscale) asociatilor/actionarilor sub forma de dividende este posibila numai dupa plata impozitului pe profit deoarece nu reprezinta o participare efectiva a asociatilor/actionarilor la capitalul social ci o suma la care statul a renuntat in beneficiul societatii. Sumele rezultate din aplicarea facilitatilor fiscale care s-au inscris in ct. 1068 „Alte rezerve” se anuleaza numai cand societatea se lichideaza. Numai atunci cand societatea isi inceteaza existenta in urma operatiunii de lichidare, sumele aferente reducerii cotei de impozit pe profit pe parcursul perioadei cat aceasta a functionat, nu se impoziteaza.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum repartizam ca dividende sumele reprezentand reducerea impozitului pe profit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016