Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum sunt incluse subventiile in baza de calcul a TVA. Noua decizie a Comisiei Fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, subventii, subventia, baza de calcul tva, decizia comisiei centrale fiscale, baza tva

Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 4/2013 a fost publicata vineri in Monitorul Oficial si sunt reglementate situatiile in care subventiile primite de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sunt incluse in baza de calcul a TVA.




In acest sens, un exemplu il reprezinta livrarea energiei termice la populatie in Bucuresti, unde valoarea costului de productie este aproximativ 300 lei/gigacalorie, iar aceasta este facturata la populatie la pretul de 100 lei + TVA. Suma de 200 lei este acoperita printr-o subventie de pret, de Primaria Municipiului Bucuresti

Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat, pentru HotNews.ro, cum sunt incluse subventiile in baza de calcul a TVA. Astfel, in ce priveste aplicarea TVA la subventii (conform art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal) baza de impozitare a TVA si situatia cand TVA se va aplica la subventii este:

pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, baza TVA se constituie din contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.

De asemenea, acesta aminteste ca prin normele de aplicare regasite la pct. 18 din HG nr. 44/2004, ce stabileste ca se considera ca subventia este legata direct de pret daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a.    subventia este concret determinabila in pretul bunurilor si/sau al serviciilor, respectiv este stabilita pe unitatea de masura a bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate, in sume absolute sau procentual;

b.    cumparatorii trebuie sa beneficieze de subventia acordata furnizorului/ prestatorului, in sensul ca pretul bunurilor/ serviciilor achizitionate de acestia trebuie sa fie mai mic decat pretul la care aceleasi produse/ servicii s-ar vinde/ presta in absenta subventiei.

Prin Decizia Comisiei Centrale Fiscale este descrisa situatia cand o subventie este aferenta pretului. Se considera ca aceasta subventie este in baza TVA si aferenta pretului daca suma subventiei depinde de volumul bunurilor livrate sau serviciilor prestate, iar suma totala a subventiei creste sau scade direct proportional cu numarul de unitati de masura subventionate.

Astfel,subventia totala dintr-o anumita perioada de timp, se determina in corelatie directa cu numarul unitatilor de masura al bunurilor sau serviciilor subventionate.

    Se considera ca suma subventiei poate fi determinata inainte de desfasurarea activitatii, cand beneficiarul subventiei cunoaste inainte de prestarea serviciilor / livrarea bunurilor, suma absoluta sau procentuala pe care o va incasa pentru bunurile/serviciile subventionate.

Sursa: HotNews.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum sunt incluse subventiile in baza de calcul a TVA. Noua decizie a Comisiei Fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016