Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum va sustine Ministerul Economiei intrarea firmelor romanesti pe piete noi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, piete emergente, importuri, firme romanesti, ministerul economiei

Conform unor declaratii facute saptamana aceasta de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, Romania va deschide opt birouri de promovare comerciala si economica, in Rusia, la Sankt Petersburg, Irak, Qatar, la Doha, Vietnam, la Hanoi, Indonezia, la Jakarta, Senegal, la Dakar, Kenya, la Nairobi si Hong Kong.



Potrivit ministrului, vor fi inchise temporar birourile de promovare economica din Dublin, Copenhaga, Lisabona, Tripoli si Damasc, iar unul dintre cei trei consilieri economici ai Romaniei de la Beijing va fi trimis in Hong Kong. Varujan Vosganian a precizat ca tara noastra are, in prezent, 83 de reprezentanti comerciali in strainatate, iar zone intregi cu piete traditionale pentru exporturile Romaniei nu sunt acoperite.

Secretarul de stat Manuel Donescu a afirmat ca Ministerul Economiei are in vedere, pe termen scurt, in urma consultarii cu mediul de afaceri, relocarea unor birouri de promovare, pentru a sustine companiile romanesti de a intra pe anumite piete emergente. El a mentionat ca in 2010 numarul birourilor comerciale ale Romaniei a fost redus de la 130 la 80 si a apreciat ca aceasta masura a fost una nesabuita intr-o perioada de criza economica.

Ministrul Varujan Vosganian a prezentat o situatie, potrivit careia exporturile Romaniei au reprezentat unul dintre pilonii cresterii economice in 2013 si, alaturi de industrie si agricultura, ar putea genera o crestere economica de 2,2-2,5%.

In primele cinci luni din 2013, deficitul comercial al Romaniei a fost de 2,2 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro mai mic decat in perioada similara din 2012. Exporturile au crescut la 19,7 miliarde euro, iar importurile au coborat la 21,9 miliarde euro. In UE, exporturile Romaniei au crescut cu 4,7%, iar in zona extracomunitara au avansat cu 8,2%. Exporturile au urcat cu 36% catre Marea Britanie, cu 33% in relatia cu Federatia Rusa, 25% - Brazilia, 17% - China, 19% - Canada. Ministrul a subliniat, totodata, ca aproape 80% din exporturile Romaniei sunt produse manufacturate - 43% masini si echipamente de transport, 33,8% - alte produse manufacturate, 6,3% - produse chimice si conexe.

Pe de alta parte, Varujan Vosganian a precizat ca noul termen pentru depunerea ofertelor de catre investitori in cazul companiei Cuprumin este 1 septembrie, iar intreaga procedura ar putea fi incheiata pana la finalul lunii octombrie. El a sustinut ca vineri, 19 iulie, la expirarea termenului initial, o singura companie - Trafigura - a depus oferta pentru Cuprumin, dar documentatia a fost incompleta, potrivit raportului expertilor. Alte doua firme, printre care si Glencore, au solicitat prelungirea termenului. Conform ministrului, tinand cont de importanta companiei Cuprumin, care exploateaza rezervele majoritare de cupru ale Romaniei, criteriile de calificare pentru investitori sunt destul de severe - scrisoare de garantie bancara de 1,2 milioane euro, scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro si conditii de pret minim de 6.900 dolari/tona de cupru. Vosganian a adaugat ca, dupa ce a discutat cu primul-ministru Victor Ponta, a fost decis un nou termen pentru depunerea ofertelor.

Strategia Ministerului Economiei pentru compania Cuprumin vizeaza atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata in avans a cantitatii de concentrat de cupru rezultata in urma exploatarii. Compania are nevoie de investitii masive de mediu si retehnologizare.

Sursa: Ministerul Economiei

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum va sustine Ministerul Economiei intrarea firmelor romanesti pe piete noi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016