Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dauna totala pe parcursul transportului. Cum facturam si cum deducem cheltuiala cu marfa deteriorata?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, dauna, transport, og 8/2013, tva, transportator

Analizam mai jos cazul unei societati care a achizitionat marfa de la un stat membru UE. In timpul transportului, pe teritoriul Romaniei, marfa este distrusa in intregime. Vom stabili astfel daca se va factura dauna catre transportator fara TVA, daca societatea e obligata sa colecteze TVA si daca este deductibila cheltuiala cu marfa deteriorata (lipsa din gestiune).



Solutia consultantului:

Pentru bunurile expediate de catre partenerul intracomunitar, cumparatorul din Romania este obligat sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA chiar daca bunurile respective nu mai intra in gestiune, fiind complet distruse. Valoarea achizitiei intracomunitare efectuate se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A. Bunurile facturate de catre furnizorul extern se inregistreaza in evidenta contabila 371 = 401 intr-un cont analitic distinct. In prima etapa, pentru suma TVA din debitul contului 4426, cumparatorul isi poate exercita dreptul de deducere.
   
Pentru recuperarea pagubei de la transportator, beneficiarul emite o factura prin care inscrie suma totala a pagubei, dar fara a evidentia, distinct, suma TVA colectata la valoarea despagubirii. In acest context am in vedere faptul ca baza de impozitare a TVA nu se cuprind sumele solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale. Acest aspect fiscal este reglementat prin art. 137 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal " Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …..b) sumele reprezentand ……..penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;".

Practic, suma facturata de catre cumparator pe numele transportatorului cuprinde si TVA, beneficiarul transportului fiind indreptatit sa recupereze de la transportator atat costul bunurilor livrate de catre vanzator, cat si suma TVA pentru care si-a exercitat dreptul de deducere a TVA prin formula contabila 4426 = 4427 rezultata din aplicarea regimului de taxare inversa pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata pe teritoriul Romaniei.
 
In a doua etapa, pentru regularizarea sumei TVA deduse aferente A.I.C. efectuate, cumparatorul este obligat sa ajusteze suma TVA dedusa pentru bunurile distruse pe parcursul transportului. Ajustarea se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 148 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:……

 c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune, inclusiv bunuri furate".
 
Pentru scoaterea din evidenta contabila a marfurilor care nu au mai ajuns la destinatie, inregistrate in baza facturii emise de catre furnizor (371 = 401 si 4426 = 4427), se efectueaza inregistrarea contabila:

658    = %
                371
              4426

Valoarea acestei operatiuni se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 22.
Cheltuiala inregistrata in debitul contului 658 este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece cumparatorul primeste o despagubire din partea transportatorului pentru nerespectarea clauzelor contractuale de a transporta bunurile in deplina siguranta in vederea asigurarii integritatii acestora.

Aceasta abordare fiscala a situatiei prezentate de dvs. se regaseste in circulara M.F.P. 50446/14.02.2008 in care, la sectiunea II, este prezentat tratamentul fiscal al bunurilor constatate lipsa pe timpul transportului pentru care furnizorul este despagubit de catre transportator. Acesta este textul preluat din circulara:

"Daca potrivit contractului incheiat intre transportator si beneficiarul transportului, societatea de transport este obligata sa-l despagubeasca pe beneficiar pentru contravaloarea bunurilor constate lipsa pe timpul transportului, suma respectiva constituie o despagubire acordata pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale (respectiv a contractului de transport).

Potrivit art. 137 din Codul fiscal, aceste sume nu se cuprind in baza de impozitare a TVA.

Totusi, beneficiarul transportului, care este proprietarul bunurilor, va trebui sa colecteze TVA pentru bunurile lipsa pe timpul transportului, potrivit art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, aceasta operatiune reprezentand o autolivrare pentru care se va emite autofactura prevazuta la pct. 70 alin. (1) din norme. Taxa colectata, care in acest caz este o cheltuiala pentru proprietarul bunurilor, se va recupera de la societatea de transport prin includerea in contravaloarea despagubirii.

In practica economica, aceste despagubiri se factureaza catre societatile de transport pentru a avea un document justificativ pentru inregistrarea in evidentele contabile. Desi potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal nu este obligatorie facturarea separata a despagubirilor, nu se interzice emiterea de facturi, dar se va tine cont ca aceste despagubiri nu se cuprind in baza impozabila a TVA, si prin urmare pe factura nu se va mentiona TVA."
 
Totusi, pentru aplicarea prevederilor cuprinse in circulara M.F.P., trebuie retinut faptul ca prin OG 8/2013
pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, s-a modificat tratamentul fiscal al sumei TVA deduse in sensul ca, valoarea bunurilor pierdute pe parcursul transportului nu mai este considerata operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care este obligatorie emiterea autofacturii pentru aplicarea prevederile art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, fiind suficienta ajustarea dreptului de deducere conform prevederilor art. 148 alin. (1) lit. c) inregistrata d.p.d.v. contabil prin formula 658 = % 371, 4426 cu raportarea operatiunii la randul 22 din decontul de TVA cod 300.

Anterior intrarii in vigoare a OG 8/2013, pentru aplicarea tratamentului fiscal prezentat in circulara mentionata se efectua inregistrarea contabila formula 658 = % 371, 4427 cu raportarea operatiunii la randul 9 din decontul de TVA cod 300 in baza autofacturii emise.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dauna totala pe parcursul transportului. Cum facturam si cum deducem cheltuiala cu marfa deteriorata?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016