Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declararea si plata impozitului pe profit in 2013 | Cine nu aplica sistemul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: declarare impozit, plata impozitului pe profit 2013, impozitul pe profit, exceptii, plati anticipate

Va prezentam mai jos principalele reguli care privesc declararea si plata impozitului pe profit incepand cu 1 ianuarie 2013, amintind totodata si care sunt exceptiile de la regula.



REGULA: SISTEMUL TRIMESTRIAL DE DECLARARE SI PLATA A IMPOZITULUI PE PROFIT

* Declararea si plata impozitului pe profit se face trimestrial pana la 25 a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I-III (incepand cu 1 ianuarie 2012), impozitul datorat declarandu-se in declaratia 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"

* Definitivarea si plata impozitului pe profit anual se face pana la 25 martie inclusiv a anului urmator, impozitul datorat declarandu-se in declaratia 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" (fara sa se mai depuna declaratia 100 pentru trim. IV)
[art. 34 alin. (1) si art. 35 alin. (1) din Codul fiscal, OPANAF nr.101/2008 si OPANAF
nr.1950/2012]

EXCEPTII:
PRIMA EXCEPTIE


Declararea si plata impozitului pe profit se face anual pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator in cazul:

- organizatiilor nonprofit si
- contribuabililor care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura. Incadrarea in aceste activitati este cea stabilita prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, cu modificarile ulterioare. Verificarea ponderii veniturilor obtinute de contribuabili din cultura cerealelors si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura se face la sfarsitul fiecarui an fiscal, iar in situatia in care veniturile majoritare se obtin din alte activitati decat cele mentionate,
acestia vor aplica pentru anul fiscal urmator sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut la art. 34 alin. (1) din Codul fiscal.
[art. 34 alin.(5) lit.a) si b) din Codul fiscal si pct. 97^2 din normele metodologice]

A DOUA EXCEPTIE

Contribuabilii societati comerciale bancare - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor - persoane juridice straine au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie.

In cazul societatilor bancare nou-infiintate, infiintate in cursul anului precedent sau care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala, efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

[art. 34 alin.(4) si (7) din Codul fiscal]

A TREIA EXCEPTIE  
OPTIONAL - SISTEMUL ANUAL DE DECLARARE SI PLATA A IMPOZITULUI PE PROFIT ANUAL CU PLATI ANTICIPATE EFECTUATE TRIMESTRIAL


* INCEPAND CU 1 IANUARIE 2013 contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu efectuarea de plati anticipate trimestrial.

* Definitivarea si plata impozitului pe profit anual se face pana la 25 martie inclusiv a anului urmator.
* optiunea pentru aplicarea sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea acestui sistem, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, prin completarea formularului 012 "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit" si este obligatorie pentru cel pu#in 2 ani fiscali consecutivi.

* Iesirea din sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului trimestrial, pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

* platile anticipate trimestriale se determina in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent (declarat in declaratia privind impozitul pe profit -D101), actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.

Indicele preturilor de consum se comunica, prin ordin al ministrului finantelor publice, pana la data de 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectueaza platile anticipate.

Pentru anul 2013, indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 104,3%.(OMFP 224/2013)

Daca in primul an al perioadei obligatorii de 2 ani fiscali consecutivi contribuabilul care a optat pentru aplicarea sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit, inregistreaza pierdere fiscala, efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

[art. 34 alin. (2), (3), (8), (9) si (18) din Codul fiscal]

Nu pot aplica acest sistem!

- organizatiile nonprofit;
- contribuabilii care obtinvenituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura;
- persoanele juridice si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica;
-persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;
-persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica; in acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.
[art. 34 alin. (4), (5), art. 13 lit.c-e) din Codul fiscal]


Obs.:
Contribuabilii aflati in urmatoarele situatii nu pot opta pentru sistemul anual cu plati anticipate, aplicand obligatoriu sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit:
- contribuabilii nou-infiintati in anul precedent celui pentru care se datoreaza impozitul pe profit (nu sunt considerati contribuabili nou-infiintati cei care se inregistreaza ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii);
- contribuabilii care inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului fiscal precedent celui pentru care se datoreaza impozitul pe profit;
- contribuabilii care s-au aflat in inactivitate temporara sau au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise, potrivit prevederilor legale, in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz;
- contribuabilii care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul fiscal precedent celui pentru care se datoreaza impozitul pe profit.
[art. 34 alin.(6) din Codul fiscal]

Obs.:
Alineatele (11), (12) si (13) ale art. 34 prevad reguli speciale in cazul contribuabililor care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial si care:
- efectueaza operatiuni de reorganizare potrivit legii;
- in cursul anului devin sedii permanente ale persoanelor juridice straine ca urmare a operatiunilor de fuziune, divizare, divizare partiala, transferurilor de active si schimburilor de actiuni intre societatile din diferite state membre ale Uniunii Europene prevazute la art. 271
- sunt implicati in operatiuni transfrontaliere.

Persoanele juridice care in cursul anului fiscal se dizolva cu lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
[art. 34 alin.(14) din Codul fiscal]
Persoanele juridice care in cursul anului fiscal se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile.
[art. 34 alin.(15) din Codul fiscal]
Baza legala:
- art. 34 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificat de OG nr. 30/2011;
- HG nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificata prin HG.50/2012;
- OPANAF nr. 1994/2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (012) "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit".



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declararea si plata impozitului pe profit in 2013 | Cine nu aplica sistemul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016