Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 223 - Cine are obligatia depunerii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2020
Tags: declaratia 223, veniturile estimate

Formularul 223 reprezinta declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (OPANAF 3780/2017).

D223 se completeaza in cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din activitati independente - activitati de productie, comert, prestari de servicii si profesii liberale, inclusiv din activitati adiacente, venituri din activitati agricole pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, precum si venituri din silvicultura si piscicultura.


>> Puteti consulta aici:

Soft A

Soft J

Structura fisier

Schema XSD


Cine are obligatia depunerii?

Declaratia se depune si in cazul persoanelor fizice care obtin venituri dintr-o activitate desfasurata intr-o forma de organizare cu personalitate juridica, constituita potrivit legii speciale, societate profesionala cu raspundere limitata si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii.

In cazul societatii civile cu personalitate juridica constituite conform legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii, se aplica regulile de determinare a venitului net din activitati independente.

Persoanele fizice care obtin venituri dintr-o activitate desfasurata intr-o forma de organizare cu personalitate juridica (SPRL) constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii, au obligatia sa asimileze acest venit distribuit venitului net anual din activitati independente. Asocierile in cadrul carora se obtin venituri de natura celor mai sus mentionate, din mai multe surse, depun cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa, respectiv pentru fiecare categorie de venit.

Declaratia 223 NU se depune pentru:

1. asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice in cadrul carora se realizeaza venituri dinactivitati independente pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri;

2. asocierile constituite intre persoane fizice si persoane juridice, care nu dau nastere unei persoane juridice, care realizeaza venituri din activitati independente, pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri;

3. asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice in cadrul carora se realizeaza venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, potrivit legii.

Termenul de depunere a declaratiei

D223 se depune la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:

- in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, in cazul asocierilor care incep o activitate in cursul anuluifiscal;

- odata cu declaratia privind venitul realizat, in cazul asocierilor care, in anul anterior, au realizat pierderi si al celor care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si al celor care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.

>> Declaratia se depune in doua exemplare:

- originalul se depune la organul fiscal la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala;
- copia se pastreaza la domiciliul fiscal al asocierii, impreuna cu celelalte documente privind activitatea acesteia

Completarea declaratiei

1. Perioada de raportare

In rubrica "Anul" se inscrie anul pentru care se completeaza declaratia, cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2018). 
 
2. Sectiunea I "Date de identificare a asocierii"

2.1. in caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala atribuit asocierii fara personalitate juridica, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
2.2. in cazul in care asocierea fara personalitate juridica are calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, codul de identificare fiscala va fi precedat de prefixul "RO".
2.3. in rubrica "Denumire" se inscrie denumirea asocierii.
2.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal a asocierii.
 
3. Sectiunea II "Date privind activitatea desfasurata"

3.1. Punctul 1 "Categoria de venit" - se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de venituri care urmeaza a se realiza in anul fiscal de impunere, dupa caz: activitati de productie, prestari servicii, comert, profesii liberale, activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura, piscicultura sau alte venituri pentru care exista obligatia depunerii declaratiei, potrivit legii.
3.2. Punctul 2 "Forma de organizare" - se bifeaza casuta corespunzatoare modului de desfasurare a activitatii: asociere fara personalitate juridica, entitati supuse regimului transparentei fiscale, modificarea modalitatii/formei de exercitare a activitatii.
3.2.1. Casuta "Asociere fara personalitate juridica" - se bifeaza in cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice.
3.2.2. Casuta "Entitati supuse regimului transparentei fiscale" - se bifeaza in cazul in care activitatea se desfasoara intr-o forma de organizare cu personalitate juridica constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii.
3.2.3. Casuta "Modificarea modalitatii/formei de exercitare a activitatii" - se bifeaza de contribuabili in cazul schimbarii modalitatii de exercitare a unei activitati independente si/sau al transformarii formei de exercitare a acesteia intr-o alta forma, potrivit legislatiei in materie, in timpul anului, in conditiile continuarii activitatii.
3.3. Punctul 3 "Determinarea venitului net" - se bifeaza casuta corespunzatoare in functie de modul de determinare a venitului net, dupa caz: in sistem real sau pe norma de venit.
3.4. Punctul 4 "Numar asociati" - se inscrie numarul de persoane care fac parte din asociere.
3.5. Punctul 5 "Obiectul principal de activitate" - se inscrie obiectul principal de activitate prevazut in autorizatie sau in contractul de asociere, precum si codul CAEN al activitatii desfasurate.
3.6. Punctul 6 "Sediul" - se completeaza adresa sediului acesteia sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala, dupa caz. In cazul in care activitatea se desfasoara prin mai multe puncte de lucru, se completeaza adresa sediului sau locului principal de desfasurare a activitatii, dupa caz.
3.7. Punctul 7 "Contract de asociere" - se inscrie numarul sub care contractul de asociere a fost inregistrat la organul fiscal, precum si data inregistrarii acestuia.
3.8. Punctul 8 "Documentul de autorizare" - se inscriu numarul si data eliberarii documentului de autorizare care atesta dreptul asocierii de a desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei.
3.9. Punctele 9, 10 "Data inceperii/incetarii activitatii" - se inscrie data inceperii/incetarii activitatii, conform contractului de asociere.
3.10. Punctul 11 "Data suspendarii activitatii" - se completeaza data suspendarii activitatii de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura si care in cursul anului fiscal intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie.
 
4. Sectiunea III "Date privind venitul estimat"

rd.1. Venit brut estimat - se inscrie suma reprezentand veniturile in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura estimate a se realiza de catre asociere in anul fiscal in curs. 
rd. 2. Cheltuieli deductibile estimate - se inscrie suma reprezentand cheltuielile estimate a se efectua in anul fiscal in curs in vederea realizarii venitului brut estimat. 
rd. 3. Venit net estimat - se inscrie suma reprezentand venitul net estimat a se realiza in anul fiscal in curs, determinata ca diferenta intre venitul brut estimat si cheltuielile deductibile estimate, respectiv diferenta dintre suma inscrisa la rd. 1 si suma inscrisa la rd. 2. 
 
5. Sectiunea IV "Date de identificare a responsabilului asocierii"

5.1. Se completeaza datele de identificare a responsabilului asocierii desemnat prin contractul de asociere pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.
5.2. in caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al responsabilului asocierii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
5.3. in cazul in care responsabilul asocierii are calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, codul de identificare fiscala va fi precedat de prefixul "RO".
5.4. in rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele responsabilului asocierii.
5.5. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al responsabilului asocierii.
 
6. Sectiunea V "Distributia venitului net estimat pe asociati"

col. 1. "Nume si prenume/denumire asociat" - se inscriu numele si prenumele/denumirea asociatilor, conform contractului de asociere. 
col. 2. "Cod de identificare fiscala" - se inscrie pentru fiecare asociat, dupa caz: 
- codul numeric personal;
- numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale;
- codul de inregistrare fiscala al asociatului, entitate transparenta fiscal, cu/fara personalitate juridica.
col. 3. "Domiciliu"- se completeaza adresa domiciliului fiscal.
col. 4. "Cota de distribuire a venitului net estimat la nivelul asocierii"- se inscrie cota procentuala de participare, corespunzatoare fiecarui asociat, la veniturile si pierderile asocierii, conform contractului de asociere.
col. 5. "Venit net estimat distribuit" - se inscrie, pentru fiecare asociat, suma venitului net estimat a se realiza in anul fiscal in curs, distribuit conform cotelor de distribuire prevazute in contractul de asociere. 
rd. "Total" - se inscrie suma obtinuta prin cumularea venitului net estimat, distribuit pe asociati. Suma astfel calculata va fi egala cu cea inscrisa la rd. 3 "Venit net estimat" de la sectiunea III "Date privind venitul estimat". 



Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 223 - Cine are obligatia depunerii?":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016