Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decontul de TVA. Cum procedam pentru corectia de erori materiale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: decontul de tva, corectii, erori, decont, tva, bilant, datorii, erori materiale, corectie

Pentru a vedea ce etape se aplica pentru procedura de corectie erori materiale, luam ca exemplu situatia in care in declaratia de TVA (decont 300) aferenta lunii decembrie 2013 apare o suma mai mare cu 100 lei fata de balanta lunii decembrie 2013 (cont 4423). Vom stabili, asadar, daca se depun corectii in situatia prezentata.



Mentionam ca in cazul de fata nu se depune cerere de corectare  a erorilor materiale  in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 179 din 14 mai 2007 deoarece neconcordanta dintre balanta si decontul de TVA privind suma TVA datorata nu poate fi considerata eroare materiala.

Se considera eroare materiala  transcrierea incorecta  in decont ca urmare a urmatoarelor situatii care se pot ivi la completarea decontului:

    preluarea eronata a sumelor din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari;
-    inversarea unor cifre la completarea  decontului;

-    preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare cu privire la soldul de plata sau suma TVA de rambursat.

Astfel, in prima etapa, pentru stabilirea diferentei respective,  este necesar sa va asigurati ca exista concordanta intre:

-    jurnalul pentru cumparari si vanzari si decontul de TVA cod 300;
-    suma TVA deductibila si suma TVA colectata din jurnale si  rulajele conturilor 4426 si 4427 din balanta sintetica de verificare  a conturilor;

 
De asemenea, daca diferenta rezulta din omisiunea inscrierii in jurnalul de TVA  a unui document de achizitie sau de vanzare de bun, nu se poate depune cerere de corectare a erorilor materiale. Practic,  omisiunea nu poate fi considerata o eroare de natura materiala astfel incat sa fie permisa  corectarea decontului de TVA cod 300 aferent lunii decembrie 2013.

Astfel, in a doua etapa, documentul omis trebuie inregistrat in evidenta fiscala si raportat printr-un decont ulterior,  in cadrul termenului de prescriere de 5 ani, la unul din urmatoarele randuri:

*    randul 16  denumit "Regularizari taxa colectata";
*    randul 30    "Regularizari taxa dedusa".

Deci, diferenta de 100 de lei, poate fi:

-    efectul unei omisiuni de inregistrare a unui document in evidenta fiscala,  caz in care nu se depune cerere de corectie a erorilor materiale, deficienta urmand a fi corectata prin deconturile urmatoare de TVA sau

-    efectul preluarii eronate a sumei de rambursat din decontul lunii anterioare sau a operatiunilor din jurnalele de TVA, caz in care se depune cerere de corectie a erorilor materiale.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decontul de TVA. Cum procedam pentru corectia de erori materiale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016