Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depreciere creanta. Solutia pentru un client in insolventa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, depreciere creanta, insolventa, inregistrari contabile

Vom analiza astazi cazul unei societati care a primit de la o firma catre care a vandut marfa o adresa prin care i se aduce la cunostinta ca s-a deschis procedura de insolventa impotriva societatii respective. Vom vedea astfel ce operatiuni se fac din punct de vedere al provizioanelor si al TVA-ului colectat la facturile neachitate de societatea respectiva.



In plus, vom vedea daca din punct de vedere fiscal se poate storna TVA-ul colectat, precum si daca sunt deductibile provizioanele. In cazul in care societatea intra in lichidare, vom stabili cum va proceda cealalta firma in ce priveste TVA-ul si impozitul pe profit.

Solutia consultantului:

Din pacate, din punctul de vedere al TVA, ajustarea bazei TVA prin emiterea unei facturi de stornare se poate face in mod exclusiv numai in cazul falimentului clientului, stabilit prin hotarare definitiva si irevocabila de instanta de judecata competenta, conform art. 138 lit. d) coroborat cu art. 159 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Astfel, in opinia noastra, doar pentru deschiderea procedurii insolventei, nu se va ajusta TVA aferent livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii facute catre clientul intrat in insolventa.

 
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, consideram ca puteti inregistra un provizion pentru deprecierea creantei, la valoarea integrala a creantei.
 
Exemplificam pentru o factura de 1000 lei plus TVA 24%, total factura 1240 lei.
Trecerea clientului in categoria clientilor incerti:

4118 "Clienti incerti" = 4111 "Clienti" cu suma de 1240 lei.

Constituirea provizionului pentru deprecierea creantei clientului, in scopul respectarii imaginii fidele a patrimoniului:

6814 "Cheltuieli cu deprecierea activelor circulante" = 491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor clienti" cu suma de 1.240 lei
 
Din punct de vedere fiscal, valoarea deductibila a acestei creante este de 100% din venitul realizat, adica de 1.000 lei, conform art. 22 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal.
 
Desigur, ca si aceasta suma sa fie considerata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit, se necesita sa se respecte si celelalte conditii stabilite de acelasi temei normativ, respectiv livrarea de bunuri/prestarea de servicii sa nu fie garantata de un tert, sa nu fie catre clienti persoane afiliate.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depreciere creanta. Solutia pentru un client in insolventa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016