Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Discutii pe tema protestelor derulate de traducatori. Comunicat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: traducatori autorizati, notarii publici, interpretul judiciar, profesii

Urmare informatiilor vehiculate in presa scrisa si audio-vizuala in legatura cu protestele traducatorilor si interpretilor autorizati pe marginea proiectului de lege postat pe site-ul Ministerului de Justitie pentru dezbatere publica in conformitate cu art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania face urmatoarele precizari:


1. Uniunea Nationala a Notarilor Publici nu a participat si nici nu a fost consultata la elaborarea proiectului de lege mai sus mentionat. Cu toate acestea, remarcam modul asemanator de reglementare a noii profesii a traducatorului si interpretului judiciar cu cea a notarului public.

2. Uniunea Nationala a Notarilor Publici nu are nici un interes in ceea ce priveste reglementarea acestei profesii, iar la nivel national exista o buna colaborare intre notarii publici si traducatorii autorizati.

3. Dupa  postarea  pe  site  a  proiectului  de  lege,  Uniunea  Nationala  a Notarilor Publici a transmis Ministerului  Justitiei propuneri  si observatii,  la  adresa  de  mail  indicata (dsc@just.ro).

In principal,  acestea privesc incidenta activitatii de traducere si interpretariat in  procedurile notariale, dupa cum urmeaza:

a) am propus eliminarea sintagmei "persoane de incredere" din cuprinsul alin.(1) al art. (5) care, din punctul nostru de vedere, lasa posibilitatea ca traducerile prezentate notarului public sa nu fie certificate de un traducator si interpret autorizat in acest sens de Ministerul  Justitiei.  Acest  fapt  ar  putea  crea  incertitudine  sau  deruta cu privire la continutul real al inscrisului care a fost tradus.

In aceeasi situatie ne-am putea afla si in cazul in care se apeleaza la un interpret care nu este autorizat in conditiile legii atunci cand  se ia consimtamantul cetateanului strain;

b) clarificarea modului in care isi vor desfasura activitatea traducatorii si interpretii judiciari din punct de vedere al competentei teritoriale cu referire la art.15 din proiectul de lege;

c) potrivit legislatiei notariale, traducatorii si interpretii autorizati pot  fi  angajati  in  cadrul  birourilor  notariale,  insa proiectul de lege  prevede ca singurele forme de exercitare a profesiei sunt fie intr-un birou individual, fie intr-o  societate  profesionala,  ambele reprezentand un mod independent de exercitare a profesiei.

In acest context am solicitat clarificarea, prin proiectul de lege, a situatiei  notarului  public  care are si  calitatea  de  traducator  si interpret autorizat, potrivit Legii nr.178 /1997;

d) corelarea  dispozitiilor  proiectului  de  lege  cu  dispozitiile  conexe  prevazute  in  legislatia  notariala  privind  procedurile  a  caror  indeplinire implica participarea traducatorului autorizat.

Biroul de Presa al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din  Romania.

Uniunea National a Notarilor Publici

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Discutii pe tema protestelor derulate de traducatori. Comunicat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016