Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dividende distribuite unui asociat care relizeaza venituri din salarii. Se datoreaza CASS?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 10 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: venituri din salarii, cim partial, dividende, impozit pe salarii, oug 3/2017

In analiza de mai jos, avem cazul unei persoane care este angajata incepand cu data de 09.02.2017 cu contract de munca timp partial (4 ore). Stabilim daca persoana in cauza datoreaza CASS pentru veniturile din dividende repartizate si incasate in luna februarie 2017.

Pentru dividendele distribuite incepand cu luna februarie 2017 in cazul in care, asociatii realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a), respectiv, venituri din salarii sau asimilate salariilor,  nu se mai datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru dividendele distribuite, ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr.3/2017, respectiv  art. 176 alin. (7) din Codul fiscal. Contrbutia  de asigurari sociale de sanatate trebuie calculata la cel putin un salariu minim pe economie  lunar.
 
In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din dividende si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aceasta se stabileste de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (205), precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz. Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, daca venitul din dividende pentru care se calculeaza contributia este singurul venit realizat.
 
Prin urmare, daca asociatul respectiv  este angajat cu contract individual de munca, iar baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este calculata la cel putin un salariun minim brut pe tara, nu datoreaza CASS pentru dividendele primite in anul 2017.

Oricum, la plata dividendelor catre asociati nu se retine contributia de asigurari de sanatate, Aceasta contributie se va stabili ulterior de organele fiscale si se va comunica persoanelor care datoreaza, prin decizie de impunere. Termenul de plata este de 60 de zile de la comunicarea deciziei.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dividende distribuite unui asociat care relizeaza venituri din salarii. Se datoreaza CASS?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]