Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documentar fiscal: Impozitarea veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurat de zilieri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, calculul impozitului, zilieri, plata impozitului, activitati cu caracter ocazional

Va prezentam mai jos modalitatea in care se aplica impozitarea veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.


Zilier-persoana fizica ce are capacitate de munca si desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Beneficiar poate fi persoana juridica, iar incepand cu 1 noiembrie 2013 si persoana fizica, persoana fizica autorizata si intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale, intreprinderii familiale, pentru care zilierul executa activitati necalificate cu caracter ocazional.

[art. 1 lit.b) Legea 277/2013]

Durata activitati ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.

Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar.
[art. 9 alin. (2), Legea nr. 52/2011]


IMPOZITUL DATORAT PENTRU VENITUL REALIZAT DE ZILIERI

Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice reprezinta venit asimilat salariului pentru care se datoreaza impozit pe salarii, dar nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

[art. 9 alin. (1), Ordinul 1930/2011, art. 8 alin. (2), Legea nr. 52/2011]

DECLARAREA SI PLATA IMPOZITULUI DATORAT PENTRU VENITUL REALIZAT DE
ZILIERI


Impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat se calculeaza  si se retine de persoana juridica (beneficiar al lucrarilor), prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute zilnice si se declar in declaratia 112- Anexa 1, la sectiunea A "Creante fiscale"- 01.(602) - impozit pe veniturile din salarii, cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe salarii, dar fara a completa pentru zilieri celelalte anexe din declaratie.

Declararea si virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut se efectueaza de catre beneficiarul de lucrari pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

EXCEPTIE!:

Contribuabilii care indeplinesc conditiile, prevazute la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, pentru declararea si plata trimestriala a impozitului pe salarii si a contributiilor sociale, declara trimestrial in declaratia 112 si platesc trimestrial impozitul pe veniturile din salarii inclusiv pentru zilieri, pana la data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului, prin completarea si depunerea unei declaratii 112 pentru fiecare luna din trimestru.

[art. 6 din Legea nr.52/2011 si art. 58 alin. (1) si (2) din Codul fiscal modificat prin OG nr.
30/2011]

ATENTIE!

Numarul zilierilor nu se ia in calculul numarului mediu de salariati (excusiv 3) in functie de care se stabileste termenul de declarare si de plata lunar sau trimestrial. La calculul acestui numar se au in vedere numai salariatii cu contract de munca, declarati in declaratia 112.

[art. 58 alin. (2), art. 296^19, alin.(1^3) din Codul fiscal]

Informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii pe anul 2013, inclusiv pentru zilieri se cuprind la sectiunea V din declaratia 205, cu termen de depunere 28 februarie 2014. [art. 59, Cod fiscal, OPANAF 1913/2012 ]

Beneficiarul lucrarilor are obligatia sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, zilnic (exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor), in ordine cronologica, toti zilierii, iar un extras al acestui registru, continand inregistrarile din luna precedenta, va fi inaintat lunar, pana  cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, Inspectoratului Teritorial de Munca. Registrul de evidenta a zilierilor se distribuie, contra cost, de Inspectoratul Teritorial de Munca sau poate fi intocmit electronic.[ art.7din Legea nr. 52/2011 si art. 6 din Ordinul 1930/2011]


Baza legala: Legea nr. 52/2011, Legea nr. 277/2013, OMFP nr. 1930/2011, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal Serviciul Servicii pentru Contribuabili Material actualizat in 25.11.2013.

Sursa: DGFP Brasov

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Documentar fiscal: Impozitarea veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurat de zilieri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016