Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dosar fiscal: Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit potrivit Ordinului ANAF nr. 2365/2014

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: formularul 220, platile anticipate, recalcularea platilor anticipate, ordinul anaf nr2365/2014

Regasiti mai jos acele situatii in care se aplica recalcularea platilor anticipare cu titlu de impozit, stabilite prin decizie de impunere.


a) rezilierea, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, pentru care chiria este exprimata in lei, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;

b) incetarea activitatii in cursul anului fiscal sau suspendarea temporara a acesteia, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole impuse in sistem real, din silvicultura si din piscicultura;

c) corectia normelor de venit ca urmare a incetarii activitatii in cursul anului, a intreruperii temporare a acesteia, precum si in situatia dobandirii/pierderii calitatii de salariat;

d) depasirea numarului de 5 camere de inchiriar in cursul anului fiscal de catre persoanele care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situatie in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, impuse pe baza normelor de venit;

e) completarea obiectivului de activitate, in cursul anului fiscal, cu una sau mai multe activitati impuse pe baza normelor de venit de catre contribuabilii care realizeaza venituri independente impuse pe baza normelor de venit;

f) completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit cu una sau mai multe activitati care nu sunt incluse in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.


Solicitarea recalcularii platilor anticipate cu titlu de impozit se face prin depunerea formularului 220* la urmatoarele termene:

Pentru punctul a) - intermen de 5 zile de la data rezilierii contractului de inchiriere.

Pentru punctul b) - in termen de 15 zile de la data incetarii activitatii sau suspendarii temporare a acesteia;

Pentru punctul c) - in termen de 5 zile de la data aparitiei uneia dintre situatiile pentru care se poate solicita corectia venitului net stabilit pe baza normelor de venit;

Pentru punctul d) - in termen de 15 zile de la depasirea numarului de 5 camere de inchiriar in cursul anului fiscal;

Pentru punctul e) - in termen de 15 zile de la completarea obiectului de activitate cu activitati noi;

Pentru punctul f) - in termen de 15 zile de la completarea obiectului de activitate cu activitati noi.

COMPLETAREA SI DEPUNEREA FORMULARULUI 220

In formularul 220 "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit", aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 52/2012, cu modificarile si completarile ulterioare:

- se bifeaza casuta "Recalcularea platilor anticipate" si,

- va fi insotit de documente justificative din care rezulta situatia contribuabilului: documente din care sa rezulte rezilierea contractelor de inchiriere (acordul de reziliere a contractului incheiat intre parti, declaratia pe propria raspundere etc.), documente care atesta incetarea activitatii si/sau suspendarea temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, documente care atesta intreruperea temporara a activitatii sau alte documente care atesta situatia contribuabilului si care justifica solicitarea privind recalcularea platilor anticipate.


Depunerea formularului 220, insotit de documentele justificative, se face in format hartie la registratura organului fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania sau organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice fara domiciliu fiscal in Romania.

Data depunerii formularului 220 este data inregistrarii acestuia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz sau, in cazul depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanta, data depunerii este data inregistrarii acestuia pe pagina de internet astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei.

SOLUTIONAREA SOLICITARII

Solicitarea privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit se solutioneaza in termen de 15 zile de la data primiri formularului 220.

Daca documentatia depusa nu este suficienta pentru recalcularea platilor anticipate, organul fiscal notifica contribuabilul in vederea prezentarii documentelor necesare, termenul de solutionare a cererii prelungindu-se cu perioada cuprinsa intre data notificarii si data prezentarii documentelor suplimentare solicitate.

In situatia in care pe baza documentelor depuse se justifica recalcularea platilor anticipare, organul fiscal emite "Decizia de impunere privind platile anticipare cu titlu de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale" (formularul 260), in care se evidentiaza suma stabilita initial (decizie anterioara) si suma recalculata (decizie curenta) si se comunica contribuabilului, potrivit art. 44 din OG nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie! Persoanele fizice a caror activitate a fost suspendata temporar depun la organul fiscal in termen de 15 zile de la reinceperea activitatii "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit" formularul 220, completata corespunzator, in vederea stabilirii platilor anticipate.


Sursa: Finante Publice Brasov
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dosar fiscal: Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit potrivit Ordinului ANAF nr. 2365/2014":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016