Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Economia la nivel european are nevoie de industrie pentru a prospera

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, performanta industriala, industrie, economia ue, cresterea economica

In ciuda faptului ca performanta industriala s-a stabilizat, cota detinuta de industrie in PIB-ul Europei a scazut de la 15,5 % cu un an in urma la 15,1 % in vara anului 2013. Cele doua rapoarte referitoare la competitivitatea industriala publicate de Comisia Europeana subliniaza progresele realizate de statele membre in ceea ce priveste imbunatatirea mediului de afaceri, a exporturilor si a durabilitatii.



Cu toate acestea, mai sunt inca multe probleme de rezolvat. Convergenta dintre tarile cele mai competitive pe plan industrial si cele cu performante medii a stagnat. In plus, costul energiei este in crestere in aproape toate statele membre, ceea ce contribuie la dezindustrializarea Europei. Accesul la finantare si scaderea investitiilor in aproape toate statele membre reprezinta, de asemenea, obstacole mari in acest sens. Pentru ca industria europeana sa fie din nou prospera, trebuie imbunatatita semnificativ performanta administratiei publice, precum si legatura dintre scoli si companii. Ar trebui sa se depuna eforturi suplimentare pentru a stimula inovarea in directa legatura cu piata.

Europa 2020 reprezinta cadrul pentru cresterea economica din UE. Comisia a prezentat in mod sistematic initiative in diverse domenii in scopul de a genera crestere economica si locuri de munca. Vicepresedintele Antonio Tajani a subliniat ca Europa are nevoie de o baza industriala solida pentru a atinge obiectivele Europa 2020. Industria producatoare are o puternica influenta asupra restului economiei si in special asupra productivitatii globale.

Industria contribuie la 80 % din inovarea din sectorul privat si la ¾ din exporturi, avand un rol important in crearea de locuri de munca.

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru industrie si antreprenoriat a declarat: "Suntem inca departe de obiectivul de 20 % pentru 2020 prezentat de Comisie in 2012. Comisia a lansat o serie de initiative pentru a aborda preturile ridicate la energie, accesul dificil la credite, scaderea investitiilor, competentele deficitare si birocratia. Iar, in aceasta toamna, vom prezenta o initiativa industriala care va duce mai departe si va stimula actiunile din acest domeniu. Aceasta initiativa ar trebui sa fie un catalizator in perspectiva Consiliului European din februarie 2014, fiind menita sa consolideze in mod semnificativ cresterea economica si competitivitatea industriei. Comisia isi va inainta contributia Consiliului European in urmatoarele cateva saptamani."

Stadiul in care se afla industria europeana

Exista evolutii ingrijoratoare in doua domenii esentiale pentru orice economie: productivitatea si ocuparea fortei de munca. Performantele UE in domeniul productivitatii sunt din nou mai slabe comparativ cu Statele Unite, in timp ce somajul continua sa fie o realitate cotidiana pentru 11 % din forta de munca a Europei. Industria a fost afectata deosebit de grav, avand in vedere pierderea a peste 3,8 milioane de locuri de munca incepand din anul 2008.

Principalele rezultate ale celor doua rapoarte sunt:

Puncte pozitive:

    Exporturile au fost motorul principal al activitatii industriale. UE a inregistrat performante mai bune decat SUA si Japonia. In 2012, Europa a realizat un excedent al balantei comerciale de 365 de miliarde de euro, ceea ce inseamna aproximativ un miliard de euro pe zi.

    Performanta in materie de inovare s-a imbunatatit din 2008, insa convergenta pare sa fi stagnat din 2012;

    Mediul de afaceri s-a imbunatatit in majoritatea statelor membre, dar acelasi lucru s-a intamplat si in restul lumii;

    Majoritatea statelor membre au imbunatatit baza de competente a fortei lor de munca.


Puncte slabe:


    Investitiile continua sa ramana la un nivel scazut;

    Preturile mari la energie reprezinta o problema semnificativa pentru ramurile industriale;

    Accesul la finantare s-a deteriorat in multe state membre;

    Pentru unele state membre, imbunatatirea eficientei si a eficacitatii administratiilor publice este esentiala pentru reluarea cresterii economice.


In mod concret, rapoartele propun urmatoarele prioritati:


    Intreprinderilor sa li se simplifice cat mai mult posibil derularea activitatii lor zilnice;

    Reducerea costurilor de productie in Europa, (de exemplu pentru energie si materii prime);

    Imbunatatirea accesului la finantare si piete de capital pentru intreprinderi, in special pentru IMM-uri;

    Deschiderea pietelor pentru societatile europene atat in cadrul pietei interne, cat si in tarile terte;

    Facilitarea investitiilor in noile tehnologii si in inovare, punand accentul in special pe sase domenii prioritare identificate in Comunicarea privind politica industriala din 2012;

    Asigurarea adaptarii competentelor si a disponibilitatii fortei de munca din Europa la necesitatile economiei secolului al XXI-lea.


Dimensiunea sectoriala a abordarii UE in privinta industriei

Europa este lider mondial intr-o serie de sectoare industriale, iar cele mai multe dintre acestea includ lanturi valorice diverse care leaga corporatii de renume de o multime de intreprinderi mici si mijlocii. Comisia a propus deja o serie de masuri de politica pentru sectoare strategice, cum ar fi industria automobilelor, industria otelului, industria de securitate si de aparare.

Context

Politica industriala va fi o prioritate de top pe agenda europeana in urmatoarele 6 luni. Reuniunea Consiliului pentru competitivitate din 26 si 27 septembrie va declansa dezbaterea politica in pregatirea Consiliului European din februarie 2014 pe tema competitivitatii industriale si a cresterii economice, ceea ce va oferi ocazia unica de a defini cursul activitatilor de sprijinire a cresterii economice si a economiei reale la cel mai inalt nivel politic.

Sursa: Comisia Europeana


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Economia la nivel european are nevoie de industrie pentru a prospera":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016