Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Editorial: Cu TVA-ul la psiholog

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Andrada Toma la 02 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: tva-ul la psiholog, impozitul pe constructii speciale, taxele, erori, oug 58/2010

TVA-ul in Romania ar trebui sa mearga saptamanal la psiholog impreuna cu Impozitul pe constructii speciale. Ce alte taxe sa fi suferit atat de multe modificari, sa fi incasat atat de multe ordonante si sa fi avut parte de un numar atat de mare de schimbari de la o saptamana la alta?


Asa ca este cat se poate de probabil ca aceasta taxa sa fi suferit traume fiindca prea s-a tras de ea in toate directiile. Si cand s-a majorat la 24% (va amintiti, cu siguranta, de OUG 58/2010, considerata cea mai nefasta masura fiscala din ultimii ani), evaziunea a crescut, deci va puteti imagina drama prin care a trecut TVA-ul.

Cum sa duci in spate atatea consecinte care au daunat grav mediului de afaceri? Inclusa intr-un top al celor mai proaste modificari din Codul fiscal in doar patru ani, iata ce spune o analiza intocmita de MediasInfo.ro:

"A fost in mod cert cea mai nefasta masura de politica fiscala din ultimii ani (n.r. - majorarea TVA-ului la 24% prin OUG 58/2010). Masura a adancit criza economica, a dus la scaderea consumului (Romania este singura tara din UE in care consumul scade de 6 ani consecutiv) si a amplificat evaziunea. Sumele stranse suplimentar la buget au ajutat la pastrarea deficitului in limite finantabile, dar costul pentru economie este urias. Masura a venit pe fondul in care randamentul colectarii este ridicol de mic in Romania (52% fata de 85% in Bulgaria). Scor: foarte proasta".

Cine se simte bine sa iasa din examen cu calificativul de mai rau decat insuficient? Si cand nu e majorata, e ciuntita, dar numai pe la colturi. O paine mai ieftina, dar carnea, carnea e de baza. Poate si lactatele sa aiba un pret mai mic. Oricum, asa cum s-a tot spus, in Bucuresti mai e cum mai e, dar in restul tarii se mananca paine, multa paine.

De impozitul pe constructii speciale ce mai e de spus? Stim deja ca a adus incasari de doua ori mai mari decat estimarile facute initial, asa cum a declarat Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice:

"Ieri (luni - n.r.) aveam o suma declarata de un miliard de lei, in curs de actualizare. Declaratia se depune pentru toata suma anuala, dar se plateste in doua transe. Suma este deja dubla fata de cea prevazuta in buget".

Ca e suferind acest impozit pe constructii speciale e lucru cert. Doar si premierul a recunoscut ca impozitul are erorile sale, potrivit Capital.ro:

"Victor Ponta a declarat, luni, ca taxa pe constructii speciale ar putea suferi, in viitor, unele modificari, mai ales in agricultura, raspunzand astfel unei intrebari pe aceasta tema.

Categoric da. Taxa pe constructii speciale... de fapt a fost incetarea unei exceptii referitoare la constructiile industriale. Nu a fost ca intentie atunci cand anul trecut ne-a propus ministrul de finante, n-a fost ca intentie si partea de agricultura. Si acum, dupa data de 25 (mai - n.r.), dupa ce se fac raportarile, o sa vedem exact care este impactul si ce anume din zona de agricultura putem sa scutim in viitor. Din punctul meu de vedere, asta o sa si facem."


Si TVA-ul trebuie dus la psiholog, iar asta cat mai repede, alaturi, daca se poate, de orice alt impozit care se hotaraste sa schimbe mediul fiscal fara sa intrebe, in prealabil, de durerile de cap pe care le vor produce contribuabililor. Decat sa duci o tara intreaga la psiholog, nu mai bine treci taxele si impozitele printr-un filtru ca sa vezi, inainte de a le aplica, pe care ar trebui sa le lasi deoparte si sa nu te mai gandesti vreodata ca ti-au trecut prin minte?




Andrada Toma

Andrada Toma - Consultant fiscal cu experienta de peste 18 ani in domeniu

Autor articole de specialitate Fiscalitatea.manager.ro si InfoTVA.manager.ro

 

Redactor-sef InfoTVA.ro
 

 


Autor: Andrada Toma

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Editorial: Cu TVA-ul la psiholog":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016