Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Elevii si studentii care se angajeaza in turism ar putea fi scutiti de anumite taxe

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 19 Iun. 2018
Tags: scutire de taxe, elevi angajati, angajati in turism

Un proiect de lege initiat de Senat si trimis, marti, in dezbatere la Guvern prevede ca elevii si studentii cu varsta de pana in 26 de ani, care se angajeaza in turism, sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, dar si a contributiilor de asigurari sociale.

Potrivit proiectului de lege, nu este obligatoriu ca elevii ori studentii sa lucreze pe perioade mai mari de 12 luni, initiatorii considerand ca important este sa acopere mai multe aspecte. Intre obiectivele enumerate in expunerea de motive la initiativa sunt: scaderea deficitului fortei de munca din acest domeniu, mobilitatea acestor ocupatii - care ar fi reala si eficienta, si faptul ca elevii si studentii ar putea alege sa lucreze pe litoral, pe perioada vacantei, atrasi de veniturile mai mari cu care si-ar putea plati scolarizarea. Astfel, sustin ei, daca ne referim doar la cel din de-al treilea obiectiv enumerat, initiatorii proiectului sustin ca astfel ar putea sa scada si rata absenteismului si abandonului scolar, deoarece elevii si studentii nu ar mai fi nevoiti  sa abandoneze cursurile ca sa poata lucra, asa cum se intampla frecvent in prezent.
Datele oficiale citate in expunerea de motive a proiectului, arata ca in acest domeniu, contributia totala a fortei de munca a fost de 529.000 locuri de munca ocupate si 45.1 mld lei la formarea PIB (5,3% din PIB total). Pe de alta parte, vara aceasta hotelierii s-au plans ca in acest sezon estival se confrunta cu o criza mai mare a locurilor de munca, 99% dintre restaurante si hoteluri avand un deficit de 50% din personal.
 
Astfel, proiectul prevede completarea a doua articole din Codul fiscal: cel referitor la categoriile scutite de la plata impozitului pe venit si cel privitor la exceptarea de la plata CAS.
Asadar, in Codul fiscal, la art. 60, dupa pct. 4 se introduce pct. 5 cu urmatorul cuprins:
“Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: […]
5. Elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
 
De asemenea, la art. 141, dupa lit. d) se introduce lit. e cu urmatorul cuprins:
“Se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:[…]
e) elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
 
Proiectul legislativ a fost trimit marti, pentru punct de vedere, la Guvern.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Elevii si studentii care se angajeaza in turism ar putea fi scutiti de anumite taxe":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016