Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Excedent inregistrat anul trecut de Romania in comertul produselor agroalimentare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: excedent, produse agroalimentare, livrarile externe, schimburi intracomunitare, deficitul comercial

Potrivit datelor oficiale, excedentul comercial al schimburilor Romaniei de produse agroalimentare in anul 2013 a fost de 324,9 mil. euro, in crestere fata de nivelul de 301,1 mil. euro la finele lunii noiembrie 2013 si comparativ cu un deficit de 745,5mil. euro in anul 2012.



Romania a exportat in 2013 produse agroalimentare in valoare totala de 5.098,1 mil. euro, cu 1.183,2 mil. euro mai mult fata de anul precedent (plus 30,2%), in timp ce importurile, in suma de 4.773,2 mil. euro, au depasit cu doar 2,4% valoarea inregistrata in anul 2012. Raportat la anul anterior, livrarile intracomunitare s-au majorat cu 10,9%, iar exporturile in tari terte au crescut cu 72,4%.

Livrarile externe de grau, principalul produs exportat, au adus un plus de 433,6 mil. euro fata de valoarea exporturilor de grau din 2012, rezultat al dublarii cantitatii exportate (4.773,3 mii tone). Comparativ cu anul precedent, in 2013 s-au obtinut venituri suplimentare la majoritatea grupelor de produse agroalimentare exportate: seminte de floarea-soarelui (+215,1 mil. euro), seminte de rapita (+150,8 mil. euro), porumb (+134,5 mil. euro), orz (+69,6 mil. euro), tigari (+51,2 mil. euro), turte din extractia grasimilor vegetale (+33,1 mil. euro), produse de brutarie-patiserie (+17,3 mil. euro), preparate si conserve din carne (+16,3 mil. euro), branzeturi (+10,0 mil. euro).

Carnea de porc, zaharul, sroturile de soia, produsele de brutarie-patiserie si preparatele alimentare s-au situat pe primele locuri in structura importurilor din anul 2013. Comparativ cu anul 2012, factura importurilor a fost mai scazuta in principal la zahar (-82,1 mil. euro), porumb (-70,0 mil. euro), ulei de floarea-soarelui (-51,6 mil. euro) si tutun brut (mai putin cu 12,4 mil. euro), cresteri fiind inregistrate la unele grupe de produse, cum ar fi: citrice, boabe de soia, branzeturi, ciocolata, banane, tigari, preparate pentru hrana animalelor si carne de porc.

Deficitul comercial agricol al schimburilor intracomunitare, in scadere fata de anul 2012, a fost supracompensat de surplusul obtinut din comertul cu tarile terte (1.207,6 mil. euro), ceea ce a condus la rezultatul pozitiv al balantei pentru anul 2013.

Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei: livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 58,4%, iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 80,9%.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Excedent inregistrat anul trecut de Romania in comertul produselor agroalimentare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016