Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Explicatii specialist: Propunere de modificare a Ordinului privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 29 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: proiect creare programe calculator, scutire impozit pe venit, venituri din salarii

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a lansat recent in dezbatere publica Proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator.


Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala roaga toate partile interesate sa trimita observatii si propuneri pana la data de 20 mai 2016, pe adresa: propuneri@msinf.ro.

Proiectul de modificare a Ordinului comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator poate fi consultat aici.

Proiectul de ordin isi are temeiul in dispozitiile art. 60 alin. (1) pct. 2 din noul Cod fiscal  care stabilesc ca, "Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:

2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) – (3), ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice."

Asadar, veniturile din salarii si asimilate salariilor potrivit art. 76 alin. (1) – (3) din noul Cod fiscal, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Aceasta prevedere a fost preluata din art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind vechiul Codul fiscal.

Incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face in prezent potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015 al Ministerului pentru Societatea Informationala - MSI, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - MMFPSPV, Ministerului Finantelor Publice – MFP.

Anterior intrarii in vigoare a Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015, incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se facea potrivit Ordinului ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala si al viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 539/225/1.479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 10 septembrie 2013.

Una dintre conditiile necesare pentru acordarea scutirii de impozit pe venit este ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Proiectul stabileste o exceptie de la aceasta regula pentru companiile infiintate in anul in curs si companiile existente ce preiau o activitate de creare de programe de calculator ca urmare a unui proces de reorganizare de afacere. Astfel, in cazul acestor companii, conditia de venit anual trebuie indeplinita la finalul anului urmator celui in care incep sa beneficieze de aceasta facilitate.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Explicatii specialist: Propunere de modificare a Ordinului privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016