Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Export de bunuri. La ce curs de schimb valutar inregistram si declaram exportul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, export de bunuri, cursul de schimb valutar, omfp 864/2010, tva, codul fiscal

Vom stabili mai jos daca pentru un export de bunuri in Republica Moldova inregistram si declaram exportul la cursul de schimb BNR de la data efectuarii exportului Sau cursul de pe declaratia din vama de export.


Solutia consultantului:

Potrivit pct. 185 alin. 5 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 tranzactiile in valuta se inregistreaza la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectarii operatiunii.

La art. 8 alin. 2 si 3 din OMFP 864/2010 privind unele aspecte referitoare la intocmirea raportarilor anuale si a situatiilor financiare anuale se precizezaza ca, pentru asigurarea unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii. Este dat si un exemplu pentru un export de marfuri din data de 31 martie 2010, pentru care se utilizeaza cursul valutar din ziua anterioara de 30 martie 2010, cu stabilirea diferentelor de curs corespunzatoare pentru creanta in valuta ramasa neincasata la sfarsitul lunii respective.

Prin urmare, pentru inregistrarea in contabilitate a exportului se utilizeaza cursul de schimb valutar prevazut de reglementarile contabile in materie.

Cursul de schimb valutar din documentele vamale este stabilit conform art. 168-172 din Regulamentul CEE 2454/93 (de regula, cursul BNR din penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii in care se utilizeaza). Acest curs este folosit in toate situatiile necesare indeplinirii reglementarilor vamale (formalitati, determinare cuantum obligatii vamale etc.), precum si pentru determinarea bazei impozabile a importurilor pentru TVA conform art. 1391 alin. 1 din Codul fiscal.

In cazul exportului, baza de impozitare pentru TVA (chiar daca este vorba de o operatiune scutita cu drept de deducere, baza impozabila este necesara pentru intocmirea jurnalului de vanzari si a decontului de TVA) se determina conform art. 1391 alin. 2 din Codul fiscal, respectiv pe baza cursului de schimb valutar din data exigibilitatii operatiunii (de regula, cursul de la data emiterii facturii).


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Export de bunuri. La ce curs de schimb valutar inregistram si declaram exportul?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016