Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturi neincasate si initiere faliment. Cum procedeaza firma pentru a avea castig?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: facturi neincasate, faliment, codul fiscal, deducere tva

Fiecare procedura trebuie indeplinita in conformitate cu prevederile in vigoare, avand grija sa nu iesim in pierdere in urma unor erori, oricat de mici.

In urmatorul studiu de caz se dau urmatoarele date: "Firma are un client cu facturi neincasate din perioada 2001-2007. In anul 2008 s-a deschis procedura de faliment pentru client. In anul 2015 s-a inchis falimentul prin Hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. In anul 2017 se opereaza in contabilitate trecerea pe costuri a clientului falimentar drept pierdere din creanta. In anul 2017, odata cu trecerea pe costuri se poate face si ajustarea TVA aferenta facturilor din perioada 2001-2007 sau scoaterea din evidenta pe pierderi din creante se face la valoarea inclusiv TVA nefiind permisa ajustarea taxei pe valoare adaugata?".

Potrivit art. 287 din Codul Fiscal baza de impozitare se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
 
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz.
 
In cazul in care ulterior pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare sunt incasate sume aferente creantelor modificate sau eliminate prin planul de reorganizare, se anuleaza ajustarea efectuata, corespunzator sumelor respective prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.
 
Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, este permisa pentru facturile emise care se afla in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.
 
Codul fiscal valabil pana la 31 decembrie 2015 cuprindea de asemenea prevederi referitoare la ajustarea bazei de impozitare  a TVA in cazul pronuntarii falimentului beneficiarilor. Astfel, art. 138 din Codul fiscal valabil pana la 31 decembrie 2015  prevedea ca baza de impozitare se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.
 
Astfel, pentru facturile pentru care nu se mai poate realiza incasarea ca urmare a falimentului beneficiarului, confirmat prin hotarare judecatoreasca definitiva se realizeaza ajustarea TVA colectata.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturi neincasate si initiere faliment. Cum procedeaza firma pentru a avea castig?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016