Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele neinregistrate in scop de TVA nu vor mai fi obligate sa aplice Split TVA chiar daca lucreaza cu firmele care aplica plata defalcata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 05 Dec. 2017 Exclusiv
Tags: tva, plata defalcata tva, split tva, anaf

Comisia de buget din Camera Deputatilor a decis ca firmele care nu sunt inregistrate in scop de TVA si institutiile publice sunt execptate de la a efectua plati intr-un cont distinct de TVA chiar daca intra in relatii comerciale cu firmele aflate in sistemul split TVA.

Mai multe institutii si organizatii private au atras atentia asupra faptului ca exista piedici in aplicarea corecta a mecanismului, alaturi de faptul ca sistemul institutiilor abilitate, precum ANAF, nu este pregatit. 
 
Noua modificare propune asadar o exceptie de care "ar putea beneficia 1,2 milioane de persoane impozabile care nu sunt platitoare de TVA, in timp ce obligatia de a plati intr-un cont distinct, in relatia cu firmele din sistemul split TVA, va reveni in cazul a aproximativ 350.000 de firme inregistrate in acest scop", potrivit Profit.ro
 
Conform aceleiasi surse, in prezent, ordonanta Guvernului privind split TVA prevede ca persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/ prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA. 
 
Propunerile venite din partea Camerei Consultantilor Fiscali, cat si din partea Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei "au propus in schimb amendarea legii astfel incat numai persoanele impozabile si institutiile publice care aplica mecanismul platii defalcate a TVA sa aiba obligatia de a plati contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului sau prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA", subliniaza sursa citata. 
 
La inceputul saptamanii, Ministerul Finantelor a transmis deputatilor din comisie ca nu sustine o astfel de modificare, deoarece exista pericolul ca firmele in insolventa sa nu transfere TVA in contul cu aceasta destinatie.
 
Au fost insa facute modificari pentru ca exceptia sa fie aplicata doar institutiilor publice si persoanelor neinregistrate in scop de TVA.
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele neinregistrate in scop de TVA nu vor mai fi obligate sa aplice Split TVA chiar daca lucreaza cu firmele care aplica plata defalcata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016