Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Fiscalitatea excesiva in turism influenteaza negativ competitia la nivel international

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: tva redus, turism, lucia morariu, anat, masuri, fiscalizare, politici fiscale

Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a acordat recent un interviu prin care explica modul in care fiscalitate excesiva din turismul autohton are o influnta negativa asupra competivitatii pe piata internationala.


Prin urmare, preturile sunt modificate in functie de acestea, iar investitiile in domeniu scad. Intrebata de Agerpres care este opinia sa referitoare la nivelul de fiscalitate si influenta asupra incomingului, aceasta a declarat:

"Romania nu poate spune in prezent ca are un incoming care sa conteze. Turistii straini care viziteaza Romania sunt, de regula, surprinsi de frumusetea tarii, natura virgina, valorile culturale, bogatia si eficienta resurselor de tratament balnear sau de solutiile de a calatorii in conditii de siguranta si confort in tara noastra.

Din pacate, orice turist se uita la pret si orice investitor, chiar si in turism, investeste daca are sanse sa scoata profit. Astfel, fiscalitatea excesiva din sectorul turism, afecteaza atat pretul final pentru turist, cat si dorinta investitorului de a mai investi in turism. Cu atat mai mult cu cat Romania nu este o destinatie extrem de cunoscuta pe piata turistica internationala, factorul pret este esential pentru a determina turistii straini de Romania sa o viziteze.

Cu un TVA de 24% la toate serviciile de masa acordabile turistilor straini peste serviciul de baza de cazare/mic dejun inclus, cu taxarea venitului salarial net al lucratorilor din turism cu 80% si cu alte taxe si impozite care duc cumulat la o taxare de 35% din pretul final, nu poti fi competitiv in turism pe o piata internationala care se bate pentru turisti si care aplica politici fiscale de sustinere a turismului de incoming".

De asemenea, aceasta a adaugat, referitor la masurile care ar trebui luate pentru cresterea exportului in turism, ca ar trebui facute investitii in infrastructura:

"Sa facem autostrazi, sosele rapide, drumuri, toate pe baza de planificare, criterii logice, obiective si transparente. Turistii, inainte de toate, trebuie sa ajunga repede si in siguranta la destinatie. Trebuie sa sustinem dezvoltarea aeroporturilor noastre, a porturilor, a garilor si modernizarea cailor ferate...Sa ne asumam un urbanism de calitate in Romania, indeosebi in zone si regiuni turistice, dar si in orase, adica sa ne asumam, in sfarsit, o lege a constructiilor care sa ne asigure un set de reguli care sa fie ferme si respectate. Turistii nu ne viziteaza pentru a sta in hoteluri, ei viziteaza destinatia, locurile, statiunea, regiunea sau orasul, in ansamblul lor.".

Totodata, potrivit Agerpres, Morariu e de parere ca un TVA redus pentru pachete care contin cazare si alte servicii incluse ar trebui sa fie una dintre masurile fiscale de sustinere a turismului fiscalizat:

"Este nevoie sa aplicam politici fiscale de sustinere a activitatilor turistice fiscalizate, cum ar fi cota TVA redusa (9%) pentru pachete care includ, nu numai cazare si mic dejun, ci si cazare si orice alte servicii suplimentare legate de serviciul de cazare, cu conditia de a fi vandute sub forma de pachet turistic, sau sustinerea reducerilor de contributii pe salarii pentru personalul angajat in turismul sezonier. O alta masura este aplicarea scutirii de impozit pe profitul reinvestit in turism. Sa sustinem financiar o promovare programata a destinatiei Romania Turistica, in parteneriat cu patronatele din turism, pe baza unui program strategic asumat de industrie si controlat de aceasta".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Fiscalitatea excesiva in turism influenteaza negativ competitia la nivel international":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016