Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Fiscul poate amana pana la un an rambursarea TVA si a impozitelor daca e nevoie de inspectia fiscala prealabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: tva, rambursarea tva, impozitele, restituire, proiect de ordonanta, inspectie fiscala prealabila, 45 zile

Guvernul permite statului sa amane restituirea catre firme a impozitelor si a taxei pe valoarea adaugata pana la sase luni, cu mult peste termenul legal actual, de 45 zile, in cazurile in care este nevoie de inspectie fiscala prealabila, dar si durata inspectiei ar putea fi prelungita uneori cu alte sase luni.



Aceste noi reglementari referitoare la comportamentul statului in relatia cu firmele vor fi introduse prin modificarea Codului de procedura fiscala, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.

Modificarea va fi introdusa in contextul in care Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a fost obligata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la inceputul acestei luni, sa plateasca unei companii dobanzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu intarziere a TVA.

In prezent, Codul de procedura fiscala reglementeaza un termen general de solutionare a cererilor contribuabililor, inclusiv pentru cererile de restituire a impozitelor achitate fara a fi datorate sau pentru cererile de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii. Dupa acest interval, firmele au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului de solutionare a cererii, respectiv din a 46 zi de la data inregistrarii cererii de restituire, daca termenul nu a fost extins.

Guvernul arata insa ca sunt situatii in care o cerere de restituire sau de rambursare este solutionata in urma unei inspectii fiscale anticipate, caz in care legea nu prevede efectul acestei actiuni asupra termenului general de solutionare de 45 de zile, si ca este reglementata doar situatia in care, pentru rezolvare, organul fiscal are nevoie de informatii suplimentare pe care le solicita contribuabilului, termenul fiind prelungit astfel cu perioada cuprinsa intre data solicitarii informatiilor si data comunicarii acestora.

Cu aceste argumente, Guvernul intentioneaza sa creeze cadrul legal care sa ii permita sa prelungeasca termenul de solutionare a unei cereri de restituire sau rambursare in situatia in care, pentru rezolvarea acesteia, este necesara inspectia fiscala anticipata. In acest caz, termenul va fi prelungit cu durata inspectiei fiscale, dar nu mai mult de 6 luni de la inregistrarea cererii.

Exceptate vor fi cazurile in care pentru contribuabilul solicitant se afla in curs de desfasurare o cercetare penala in legatura cu savarsirea unor fapte de evaziune fiscala sau daca organul fiscal a solicitat informatii suplimentare de la autoritatile fiscale din alte state.

Conform legii actuale, durata efectuarii inspectiei fiscale este stabilita de catre organele de inspectie fiscala sau, dupa caz, de catre compartimentele de specialitate ale autoritatilor locale, in functie de obiectivele inspectiei, si nu poate fi mai mare de 3 luni. In cazul marilor contribuabili sau al celor care au sedii secundare, durata inspectiei nu poate fi mai mare de 6 luni.

Guvernul va interveni insa si asupra acestei prevederi, argumentand ca, pentru a solutiona situatiile in care, din motive obiective, este necesara o perioada de inspectie mai mare, va putea fi prelungita durata acestei inspectii, in limita duratei maxime deja stabilite.

"Durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale poate fi prelungita, cu aprobarea conducatorului organului de inspectie fiscala, pentru motive justificate. Prelungirea duratei se aduce la cunostinta contribuabilului si nu poate depasi durata maxima", prevede ordonanta pregatita de Guvern.

Coroborand prevederile articolelor enumerate, rezulta ca termenul legal poate fi prelungit pana la maxim un an in cazul in care exista un dosar de urmarire penala, sau Fiscul are nevoie de datea suplimentare de la autoritatile fiscale din alte state.

Executivul sustine ca prin aceasta masura se urmareste "optimizarea duratei de efectuare a inspectiei fiscale si, implicit, eficientizarea activitatii de administrare a creantelor fiscale".

Sursa: descarc.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Fiscul poate amana pana la un an rambursarea TVA si a impozitelor daca e nevoie de inspectia fiscala prealabila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016