Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Functionarul public ar putea fi inlocuit cu personalul contractual

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 01 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: eugen teodorovici, functionarul public, fonduri europene

Eugen Teodorovici, presedinte al Comisiei de Buget Finante din Senatul Romaniei, a declarat recent ca statutul functionarului public trebuie desfiintat si inlocuit cu personal contractual, astfel incat acesta sa demonstreze sefului ca merita sa vina si a doua zi la lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate.

"Cand am avut ocazia sa fiu consilierul primului ministru timp de zece zile, o performanta greu de egalat, am avut o idee vizavi de fondurile europene pe care am sustinut-o, si anume ca Romania poate aduce in maximum trei ani de zile cele 23 de miliarde de euro alocate de la Comisia Europeana. Cum se poate face asta? in perioada de pre-aderare foloseam foarte mult sistemul bancar care prelua functia si atributiile statului. Atunci a mers totul perfect, desi nu am reusit sa capitalizam. Romania a fost prima in Europa la absorbtia fondurilor europene in perioada de pre-aderare cu 95% absorbtie, pe fondurile ISPA, Transporturi si Mediu. Eu sunt pentru o externalizare radicala catre piata a fondurilor europene. Statul nu are deschidere catre mediul privat, este foarte inchis. O alta propunere ar fi sa desfiintam statutul functionarului public. Cand ma voi intoarce in administratia publica, ca sigur ma voi intoarce, voi desfiinta tot ce inseamna statutul functionarului public, adica sa fie doar personal contractual. Mai bine ca functionarul sa fie personal contractual si sa demonstreze sefului ca merita sa vina si a doua zi la lucru. Nu mai tine sa se laude pe la colturi functionarul public ca a schimbat 15 ministri si il schimb si pe asta... Veti vedea cat vor zbarnai, nu vor mai avea timp nici sa bea apa. Acum, aloca foarte putin timp pentru munca si restul pentru tigari, Facebook si altele", a spus Teodorovici, citat de Agerpres. 
 
De asemenea, senatorul a sustinut ideea desfiintarii sintagmei "fonduri europene" si a precizat faptul ca banii europeni intrati in Romania in acest an acopera numai proiectele fazate din perioada 2013-2014.
 
"O alta idee la care tin foarte mult este sa desfiintam sintagma de fonduri europene. Functionarul public nu trebuie sa mai stie ca exista bani europeni, ci ca sunt bani publici. Doar cetateanul ar trebui sa stie ca un anumit proiect este facut si cu bani europeni. Lucrurile se vor schimba radical pentru ca vei finanta ca stat ceea ce este eligibil si corect. Eu tot sper ca putem face mai mult, iar speranta moare ultima. Nu putem sa capitalizam lucrurile bune in Romania si tot timpul trebuie sa incepem de la zero. Astazi, se vorbeste despre 800 de milioane de euro bani intrati in Romania din fonduri europene, dar sunt doar din proiecte fazate. Adica, ce am fazat eu in 2014 pe parte de Infrastructura, Transporturi. Pe POIM sunt vreo optzeci si ceva de proiecte fazate, cu o valoare de trei miliarde si ceva de euro. Cu alte cuvinte, este un lucru bun ca, pe de o parte, e bine ca nu pierdem acesti bani europeni, dar pe de alta parte ne-am cam furat caciula pentru in actualul exercitiu financiar 2014-2020 cheltuim ce ar fi trebuit sa cheltuim pe primul ciclu financiar. Vaduvim pe cei care ar fi fost mai buni in a cheltui bani europeni, ii privam de o alocare financiara substantiala. Nici macar pentru proiectele fazate nu a fost gandit un mecanism prin care sa putem face plati forfetare. Astazi, suntem intr-o situatie mai rea decat in exercitiul financiar precedent", a mentionat Eugen Teodorovici, potrivit aceleiasi surse.
 
Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a IX-a editii a Conferintei "Fondurile Europene", organizata la Bucuresti de Grupul de presa Bursa.
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Functionarul public ar putea fi inlocuit cu personalul contractual":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016