Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Gabriel Biris considera ca impozitul pe cladiri nu incurajeaza investitiile de calitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 30 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: impozitul pe cladiri, gabriel biris, codul fiscal, proprietati imobiliare, scop rezidential

Asa cum e reglementat in prezent, in opinia lui Gabriel Biris, secretar de stat in cadrul Ministerul Finantelor Publice (MFP), impozitul pe cladiri descurajeaza investitiile in cladiri de calitate.

"Prin impozitul pe cladiri asa cum este acum descurajam investitiile in cladiri de calitate. Daca ne e clar chestia asta ne e clar si ce avem de facut. Am avut acum un scandal si a trebuit sa prorogam termenul de depunere a declaratiilor pentru ca au trebuit facute foarte multe evaluari. De ce trebuie sa evaluam ca sa calculam impozite? Nu este mai bine sa dam baza impozabila fixa prin lege asa cum avem acum un sistem care functioneaza la persoane fizice?", a declarat Biris in cadrul unei conferinte de specialitate desfasurate miercuri.

Potrivit Agerpres, acesta considera ca autoritatile locale au practicat cote diferite la spatiile rezidentiale in functie de proprietar, amintind ca Ministerul Finantelor vrea sa modifice acest lucru.

"Daca ne uitam la cotele aplicate pentru rezidential persoane fizice, rezidential persoane juridice, vedem ca la rezidential cotele sunt egale ca si ecarturi. Ce au facut autoritatile locale? Probabil pentru ca firmele nu voteaza, au aprobat in limita ecartului spre cota minima pentru persoane fizice si spre cota maxima pentru persoane juridice. Nu s-a gandit niciunul dintre noi, care am participat la consultari, si nici cei care au redactat legea, ca autoritatile locale o sa mearga pe cote diferite la spatiile rezidentiale in functie de cine este proprietar. Este ca si cum nu ar prea vrea venituri. in momentul in care pe spatii comerciale faci diferenta asa de mare adica 0,2% pe persoane fizice si 1,9% pentru persoane juridice e clar ca interesul tau nu tine de o corecta asezare a impozitarii, ci de o corecta asezare a votantilor. Am constatat, vedem ce se poate face, si o sa propunem modificari", a declarat Gabriel Biris, citat de Agerpres.

Aceeasi sursa aminteste ca, la acest moment, normele metodologice ale Codului fiscal stabilesc ca, in cazul persoanelor care au in proprietate cladiri cu destinatie mixta pentru care suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, daca proprietarul depune declaratia privind destinatia mixta a cladirii, insotita de o declaratie pe propria raspundere prin care se atesta faptul ca nici una din cheltuielile cu utilitatile nu este inregistrata in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica se va datora impozitul pe proprietati utilizate in scop rezidential.

De asemenea, pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi determinata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta sau care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta. De asemenea, cota se poate aplica asupra valorii finale a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Gabriel Biris considera ca impozitul pe cladiri nu incurajeaza investitiile de calitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016