Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ghid pentru firme: Regimul fiscal al tichetelor cadou

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 20 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: tichete cadou, regimul fiscal, impozitul pe venit, venituri din salarii, 150 lei, cadouri angajati

Va aducem la cunostinta ca ANAF a pus recent la dispozitia celor interesati informatii actualizate cu privire la regimul fiscal aplicat pentru tichetele cadou. Astfel, retinem urmatoarele aspecte:

=> In sensul impozitului pe venit:
* Art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

>>> (...) veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

CADOURILE, INCLUSIV TICHETELE CADOU, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Pct. 12 alin. (11) din norme: In sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica SEPARAT pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator.

Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.

=> In sensul contributiei de asigurari sociale:

* Art. 137 alin. (1) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale pentru venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76.

Art. 142 din Legea  227/2015 privind Codul fiscal: NU SE CUPRIND IN BAZA LUNARA DE CALCUL al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:


>>> lit.b): (...) veniturile reprezentand cadouri in vani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichete cadou, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, precum si contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

CADOURILE IN BANI SI IN NATURA oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din ceele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Pct. 5 (1) din norme: In aplicarea prevederilor art. 142 lit. b) din Codul fiscal, partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

=> In sensul contributiei de asigurari sociale de sanatate:

* Art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153, datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale de sanatate pentru venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;

ATENTIE: Pct. 5 (2) din norme: In sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.



Sursa: AJFP Arges


Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ghid pentru firme: Regimul fiscal al tichetelor cadou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016