Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

GHIDUL FISCAL al persoanelor juridice romane platitoare de impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 21 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: formularul 014, exercitiu financiar, anul fiscal, impozit pe profit, ghid anaf

Prezentul ghid se adreseaza persoanelor juridice romane care au obligatia de plata a impozitului pe profit. Redam din cuprinsul acestui ghid acele aspecte care se refera la anul fiscal si calculul perioadei impozabile.


ANUL FISCAL, CALCULUL PERIOADEI IMPOZABILE


1.Anul fiscal este anul calendaristic.

Cand un contribuabil se infiinteaza sau inceteaza sa mai existe in cursul unui an fiscal, perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.


2. Cand un contribuabil se infiinteaza in cursul unui an fiscal, perioada impozabila incepe:

- de la data inregistrarii contribuabilului in registrul comertului;
- de la data inregistrarii contribuabilului in registrul tinut de instantele judecatoresti sau alte autoritati competente;
- pentru sediul care se inregistreaza in registrul comertului, la data inregistrarii in registrul comertului.

3. Cand un contribuabil inceteaza in cursul unui an fiscal, perioada impozabila se incheie:

a) in cazul fuziunilor sau divizarilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanelor juridice absorbite/divizate prin dizolvare fara lichidare:
- la data inregistrarii in registrul comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti competente sau de alte autoritati competente a noii persoane juridice ori a ultimei dintre ele, in cazul constituirii uneia sau mai multor persoane juridice noi;
- la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau de la alta data stabilita prin acordul partilor in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii;

b) in cazul dizolvarii urmate de lichidarea contribuabilului, la data incheierii operatiunilor de lichidare, dar nu mai tarziu de data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent.

4. Contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.


Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.

Optiunea se exercita prin completarea si depunerea formularului 014 - Notificare privind modificarea anului fiscal, in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat sau de la data inregistrarii contribuabililor, dupa caz.

Formularul 014, se poate depune de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora direct, la unitatea fiscala sau, se poate trimite prin posta, prin scrisoare recomandata. Notificarea precum si instructiunile de completare pot fi descarcate de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, sectiunea: asistenta contribuabili, rubrica: Formulare fiscale si Ghid de completare sau accesand acest link.


5. In cazul contribuabililor care se dizolva cu lichidare, perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare se considera un singur an fiscal.


Click aici pentru continuare si pentru a consulta integral GHIDUL ANAF (pdf).
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "GHIDUL FISCAL al persoanelor juridice romane platitoare de impozit pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016