Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

HG 77/2014 clarifica regimul microintreprinderilor. Care sunt noutatile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: hg 77/2014, regim microintreprindere, anul fiscal, microintreprinderi, formularul 100, 25 aprilie

La 12 februarie 2014 a fost publicat in Monitorul Oficial HG 77/2014 prin care se modifica Normele de aplicare a Codului fiscal. Cea mai importanta modificare adusa de hotararea de guvern e faptul ca se introduce o noua obligatie pe care firmele trebuie sa o indeplineasca pentu a deveni microintreprinderi.




In concret, de la 1 ianuarie 2014, firmele sunt obligate sa obtina venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de 80% din veniturile totale, daca doresc sa treaca la regimul microintreprinderilor:

"Definitia microintreprinderii

Art. 1121. -
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 1122 alin. (6);
a1) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;"

Posibilitatea incadrarii la regimul de microintreprindere se va face astfel:



2. Dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 41, cu urmatorul cuprins:
"
41. Conditia prevazuta la art. 1121 lit. a1) din Codul fiscal trebuie verificata pentru anul fiscal 2014 pe baza veniturilor realizate de contribuabil in anul 2013."



Totodata, HG 77/2014  stabileste ca daca o microintreprindere isi inceteaza activitatea in cursul anului, data pana la care se va putea depune declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor va fi data de incheiere a perioadei impozabile.

4. Dupa punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 101, cu urmatorul cuprins:

"
Codul fiscal:
Anul fiscal
Art. 1124. -

(1) Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.

(2) in cazul unei microintreprinderi care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat.


Norme metodologice:

101. In cazul microintreprinderilor care isi inceteaza existenta in cursul anului, data pana la care se depune declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor este una dintre datele mentionate la pct. 10, la care se incheie perioada impozabila."


Nota: Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, fiind depus in acest scop Formularul 100. Termenul-limita stabilit pentru trimestrul I din 2014 este 25 aprilie.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "HG 77/2014 clarifica regimul microintreprinderilor. Care sunt noutatile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016