Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Important: precizari privind retinerea la sursa a impozitului pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: venituri, impozit, retinere la sursa, contracte de comision, codul fiscal

In cele ce urmeaza, va oferim noi precizari privind retinerea la sursa a impozitului pe venit prin amintirea faptului ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 129/22.02.2012, a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 247/2012, prin care se stabileste procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 privind impunerea veniturilor platite in baza contractelor civile incheiate potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, in forma scrisa, in vederea impunerii fiscale, ale carui prevederi le prezentam in sinteza in articolul de mai jos.



In conformitate cu prevederile art. 82 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr-o forma de asociere au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat in anul precedent, dupa caz.

Prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 247/2012, s-a stabilit ca, incepand cu 1 ianuarie 2012, contribuabilii care realizeaza venituri pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa nu mai au obligatia de a efectua la organul fiscal competent plati anticipate cu titlu de impozit pentru categoriile de venituri reglementate de art. 52 alin. (1) lit. a), b) si c) din Codul Fiscal, respectiv:

- veniturile obtinute in baza contractelor civile incheiate potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil de: comision, mandat comercial si de consignatie precum si in cazul contractului de agent, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011;

- veniturile obtinute din contracte/conventii civile care au aceeasi natura juridica atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului Civil;

- veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;

- veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.

Venituri pentru care nu se retine impozit prin stopaj la sursa

Ordinul excepteaza retinerea la sursa a impozitului pe venit pentru:

- veniturile obtinute de persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii;

- veniturile persoanelor fizice, indiferent daca desfasoara sau nu activitati independente, obtinute din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, pe baza contractului incheiat intre parti potrivit prevederilor Codului Civil si carora le sunt aplicabile prevederile Cap. IV al titlului III "Impozitul pe venit" din Codul Fiscal;

- veniturile obtinute de asocierile fara personalitate juridica ori persoanele juridice care aplica   principiul transparentei fiscale de la persoanele fizice sau juridice.

Termene de plata

Platitorii de venituri care au obligatia retinerii la sursa a impozitului reprezentand plata anticipata vor calcula, retine si vira impozitul pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul Fiscal.

Pentru venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica potrivit Titlului IV indice 1 din Codul Fiscal, care nu genereaza o persoana juridica, impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere de 3% prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la venitul ce revine persoanei fizice din asociere. Termenul de plata este cel reglementat pentru microintreprinderi, respectiv 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata.

De retinut!

Pana la 1 octombrie 2011, veniturile realizate de persoanele fizice din activitatile desfasurate in baza contractelor de comision, mandat comercial, contracte comerciale reglementate de Codul Comercial si respectiv contractul de consignatie reglementat potrivit Legii nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie sunt supuse impunerii in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. b) si c) din Codul Fiscal, in vigoare la acea data.

*

Baza legala: Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 247/2012 privind procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Important: precizari privind retinerea la sursa a impozitului pe venit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016