Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit cladiri cand nu se pot identifica suprafetele folosite in scopuri diferite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 08 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: impozitul pe cladiri, scop rezidential, scop nerezidential, activitate economica

In randurile de mai jos, stabilim cum se va calcula impozitul pe cladiri atunci cand NU se pot identifica separat suprafetele folosite in scop rezidential de cele folosite in scop nerezidential, potrivit noului ghid privind impozitul pe cladiri, elaborat de Ministerul de Finante.


1. In cazul in care este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara o activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul se calculeaza ca pentru cladiri folosite È‹n scop nerezidential.

2. In cazul in care este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara o activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile NU sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul se calculeaza ca pentru cladiri folosite in scop rezidential.


Prin sintagma "cheltuieli cu utilitatile" se intelege: cheltuieli comune aferente imobilului si plata facturilor la energie electrica, gaze naturale, caldura, apa si canalizare.

Exemplu:
Andra are declarat sediul pentru firma ei de consultanta in aceeasi cladire in care locuieste cu familia. in contractul de comodat semnat cu firma nu este mentionat spatiul utilizat de firma. in plus, desi Andra desfasoara activitati economice È‹n cladire, nu poate fi delimitat spatiul folosit È‹n activitatea economica de cel utilizat pentru locuit. Societatea care utilizeaza spatiul NU deduce cheltuielile cu utilitatile care vin pe adresa cladirii. in baza declaratiei pe proprie raspundere, depusa de Andra la Directia de taxe si impozite locale precum ca este o cladire mixta È‹n care se desfasoara activitati dar pentru care nu se pot delimita spatiile, proprietarul va datora impozitul pe cladiri rezidentiale.



Exemplu: Mihaela are sediul declarat pentru activitatea pe care o desfasoara ca persoana fizica autorizata in aceeasi cladire in care locuieste cu familia. in contractul de comodat nu este delimitat spatiul utilizat pentru desfasurarea activitatilor economice de cel in care locuieste. in evidentele fiscale, Mihaela È‹si deduce cheltuielile cu utilitatile care vin pe adresa cladirii. in baza declaratiei pe proprie raspundere depusa de Mihaela la Directia de taxe si impozite locale, pentru o cladire mixta È‹n care se desfasoara activitati economice pentru care nu se pot delimita spatiile, dar pentru care se deduc utilitatile, Mihaela va datora impozitul pe cladiri nerezidentiale.

NOTA: in cazul in care la adresa este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza ca si cȃnd cladirea este utilizata ȋn scop rezidential.

Exemplu
Mina are declarat sediu pentru firma ei de consultanta in aceeasi cladire in care locuieste cu familia. in contractul de comodat, nu se mentioneaza spatiul utilizat de firma. In fapt, Mina nu desfasoara activitati economice la sediul declarat ci doar la sediile clientilor sai. in baza declaratiei pe proprie raspundere depusa de Mina la Directia de taxe si impozite locale, va datora impozitul pe cladiri rezidentiale.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit cladiri cand nu se pot identifica suprafetele folosite in scopuri diferite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016