Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul pe profit, asa cum a fost modificat de OUG nr. 125

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, valoare fiscala, nedeductibilitate cheltuieli, oug nr125/2012

Nu se putea sa trecem cu vedere o serie de modificari aduse Titlului II din Codul fiscal. Mai exact, si impozitul pe profit a suferit schimbari, odata cu aparitia OUG nr. 125/2012. Deoarece ne sunt adresate adesea intrebari cu privire la reglementarile in vigoare, facem urmatoarele precizari:




In ceea ce priveste modul de determinare, declarare si plata a impozitului pe profit  retinem ca, pentru anul 2012 nu sunt reglementate reguli noi, prin O.U.G. nr. 125/2011 introducandu-se prevederi referitoare la contribuabilii care aplica IFRS si adaugandu-se noi elemente la categoriile de cheltuieli deductibile, nedeductibile, cu deductibilitate limitata si venituri neimpozabile, astfel cum sunt redate in continuare:

1. Largirea sferei cheltuielilor deductibile - art. 21 alin. (2) lit. r) si s)

Sunt adaugate in categoria cheltuielilor deductibile urmatoarele:

- cheltuielile inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite, potrivit legii, de la Guvern, agentii guvernamentale si alte institutii nationale si internationale;
- cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in numerar la momentul acordarii efective a beneficiilor, daca acestea sunt impozitate la angajat.

2. Cheltuieli cu deductibilitate limitata

Se modifica regula de limitare a deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor cu combustibilii pentru cazurile care in 2011 erau complet nedeductibile. Se mentine dreptul de deductibilitate integrala a cheltuielilor cu combustibilii pentru activitatile exceptate in anii anteriori.

3. Cheltuieli nedeductibile

A fost abrogata lit. h) a alin. (4) din art. 21, care prevedea nedeductibilitatea cheltuielilor determinate de diferentele nefavorabile de valoare a titlurilor de participare la persoanele juridice la care se detin participatii, precum si de diferentele nefavorabile de valoare aferente obligatiunilor emise pe termen lung, cu exceptia celor determinate de vanzarea-cesionarea acestora. Exceptia nu se aplica pentru cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a titlurilor de participare
tranzactionate pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv.

S-a introdus, prin art. 21 alin. (4) lit. t), nedeductibilitatea cheltuielilor cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare de actiuni. Acestea reprezinta elemente similare cheltuielilor la momentul acordarii efective a beneficiilor daca acestea sunt impozitate conform titlului III.

4. Amortizarea fiscala - reglementari introduse prin art. 24 alin. (151) si (152). in cazul in care se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale cu valoare fiscala ramasa neamortizata, cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amor ti za bi le/imobilizari lor necorporale se recalculeaza in mod corespunzator prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite. in cazul in care se inlocuiesc parti/componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale dupa expirarea du ratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitul pe profit, asa cum a fost modificat de OUG nr. 125":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016