Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In 2015 TVA-ul va fi mai mult decat o problema fiscala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: cota de tva, colectare, produse digitale, tva 2015, beneficiarul, stat membru

Incepand cu prima zi a anului viitor, toate firmele care actualmente furnizeaza servicii pe cale electronica, servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune, denumite in continuare BTE (broadcasting, telecommunications, electronic services), catre consumatori finali vor colecta TVA din Statul Membru in care este stabilit beneficiarul.


Aceste reglementari vin ca urmare a modificarii prevederilor referitoare la locul prestarii acestor servicii catre consumatorii finali (B2C), atat de catre prestatorii stabiliti in UE, cat si de catre prestatorii stabiliti in afara spatiului European, informeaza HotNews.ro.

Aceeasi sursa atrage atentia asupra faptului ca cei mai afectati operatori sunt cei stabiliti in UE si care in acest moment aplica TVA din Statul Membru in care sunt stabiliti, indiferent de locul unde este localizat consumatorul in cadrul UE.

Situatia este insa impartita si ofera beneficii unor jucatori din piata, in vreme ce pentru altii situatia nu va fi una neaparat favorabila, potrivit HotNews.ro:

"In noul context, comerciantii de produse digitale, care au ales jurisdictii ce au cote scazute de TVA pentru a reduce costul cu TVA (si pentru a obtine, astfel, un avantaj competitiv), se vor afla in situatia in care jurisdictia aleasa nu mai prezinta interes din acest punct de vedere. Pe de alta parte, pentru prestatorii stabiliti in tari cu o cota ridicata a TVA, pachetul de TVA 2015 ar putea reprezenta o oportunitate de extindere a vanzarilor in regiuni in care nivelul TVA este mai scazut."

In ce priveste aplicarea administrativa a regulilor, se stabileste "inregistrarea in scopuri de TVA in pana la 28 de State Membre (27 de inregistrari suplimentare) si aplicarea a tot atatea cote de TVA pentru operatiunile prestate".

In acelasi timp insa, explica publicatia, pentru a simplifica intregul proces, Ghiseul Unic2 va permite prestatorilor comunitari de servicii BTE depunerea unui singur decont de TVA, consolidat, pentru declararea tuturor serviciilor si plata TVA intr-un singur Stat Membru.

Nu este insa eliminata obligatia prestatorilor de a raspunde in fata autoritatilor din fiecare Stat Membru pentru neconformarea cu obligatiile fiscale ce le revin, ceea ce ar putea genera o serie de implicatii adverse (obligatii suplimentare de TVA, amenzi pentru nedeclararea/ declararea cu intarziere a operatiunilor sau pentru neinregistrare, penalitati de intarziere), informeaza HotNews, precizand ca la aceasta data inca nu s-a stabilit modul in care vor fi derulate controalele fiscale asupra comerciantilor de produse digitale.

Se mentioneaza totodata ca vor fi influentate de noile modificari mai multe segmente din piata: companiile vizate trebuie sa revizuiasca strategia de vanzari pe termen lung, contractele aferente intregului lant de distributie, vor fi adaptate procesele si procedurile IT pentru a putea capta toate informatiile necesare, "determinand in mod corect locul in care este stabilit consumatorul si cotele de TVA aplicabile", iar comerciantii de produse digitale vor trebui sa evalueze si modul in care preturile modificate vor influenta deciziile de cumparare.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In 2015 TVA-ul va fi mai mult decat o problema fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016