Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In atentia operatorilor economici: Cum stabilim costul de achizitie al bunurilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: cost achizitie, reduceri comerciale, furnizori, marfa, ordinul 3055/2009

Atunci cand efectuam o achizitie si avem in vedere stabilirea unor costuri, exista mai multe elemente de care va trebui sa tinem cont: reducerile primite, taxe vamale, precum si alte costuri aferente. Vom vedea astfel cum anume determinam valoarea corecta a unei achizitii avand in vedere multitudinea de situatii posibile ce pot fi intalnite in practica.


Ordinul 3055/2009 prevede ca la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, si anume la cost de achizitie pentru bunurile procurate cu titlu oneros.

Insa cum procedam cu facturile de transport pentru bunurile achizitionate?
Se stie ca costul de achizitie include pe langa costul efectiv al bunurilor si taxele de import (cu exceptia celor pe care societatea le poate recupera ulterior de la autoritatile fiscale); insa tot in acest cost pot fi incluse si cheltuielile de transport, de manipulare sau alte cheltuieli auxiliare care pot fi legate direct de achizitia respectiva. Daca aceasta achizitie a presupus si autorizatii sau alte servicii, precum servicii notariale, si acestea pot fi incluse in costul de achizitie.

Cum procedam cu reducerile obtinute de la furnizori?

Aici pot fi mai multe variante.
Daca reducerile comerciale sunt inscrise pe factura de achizitie, evident valoarea acesteia diminueaza costul achizitiei. Insa, daca reducerile sunt facturate ulterior, ele se evidentiaza intr-un cont separat, si anume 609 "Reduceri comerciale primite". Daca cele doua operatiuni (achizitia si obtinerea reducerii) au loc in exercitii financiare diferite, si daca la data intocmirii bilantului se cunoaste valoarea reducerilor, atunci se poate face inregistrarea acestora in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite".

De asemenea costul de achizitie poate include si costurile de tranzactionare direct atribuite tranzactiei in cazul valorilor mobiliare pe termen scurt care nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, precum si in cazul valorilor mobiliare pe termen lung.

Sursa: descarc.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In atentia operatorilor economici: Cum stabilim costul de achizitie al bunurilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016