Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In atentia societatilor: Legislatia europeana privind asigurarile sociale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: asigurari sociale, legislatie europeana, card european de sanatate, formularul e 101

In ceea ce priveste legislatia europeana aplicabila in cazul persoanelor care desfasoara munca in alt stat membru, precizam ca potrivit definitiei date la art. 2 din Directiva 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, atat in cazul detasarii cat si al delegarii sau desfasurarii activitatii in baza clauzei de mobilitate se aplica aceeasi legislatie.


Astfel, in sensul acestei directive, prin lucrator detasat se intelege un lucrator care, pe o perioada limitata, isi desfasoara munca pe teritoriul unui stat membru diferit de cel in care lucreaza in mod normal.

Aceasta directiva se aplica si in situatia in care intreprinderile detaseaza un lucrator, in numele intreprinderii sau sub coordonarea acesteia, pe teritoriul unui stat membru, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarile si destinatarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in statul membru respectiv, daca exista un raport de munca intre intreprinderea care face detasarea si lucrator pe perioada detasarii.

Legislatie aplicabila:

a) Regulamentul 1408/71 (art . 13 - art.17), si Regulamentul 574/72 (art . 10 - art. 14).
b) Decizia Comisiei Administrative a Comunitatilor Europene pentru Securitatea Sociala a Lucratorilor Migranti nr. 181 din 13 decembrie 2000 privind interpretarea articolelor 14 paragraful 1, 14 bis paragraful 1 si 14 ter paragrafele 1 si 2 din Regulamentul nr. 1408/71 privind legislatia aplicabila lucratorilor salariati detasati si lucratorilor independenti care exercita temporar o activitate in afara statului competent.

c) Decizia Comisiei Administrative a Comunitatilor Europene pentru Securitatea Sociala a Lucratorilor Migranti nr. 148 din 25 iunie 1992 referitoare la utilizarea atestarii privind legislatia aplicabila (E 101) in cazul detasarilor care nu depasesc trei luni.
 
e) Jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.

In conformitate cu prevederile art. 13 alin.(2) lit.a) ale Regulamentului (C.E.E.) NR. 1408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru este supus legislatiei acelui stat, chiar daca acesta isi are resedinta pe teritoriul unui alt stat membru sau da ca sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului este situat pe teritoriul unui alt stat membru.

La articolul 14 sunt cuprinse si exceptii, precum:

"a) un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru de catre o intreprindere pentru care lucreaza in mod obisnuit, si detasat pe teritoriul unui alt stat membru de catre aceasta intreprindere pentru a desfasura o activitate acolo pentru acea intreprindere continua sa fie supus legislatiei din primul stat membru, cu conditia ca durata anticipata a acelei activitati sa nu depaseasca douasprezece luni, iar el sa nu fie trimis sa inlocuiasca un alt lucrator care si-a incheiat perioada de
detasare;"

Potrivit prevederilor legale, salariatii trimisi sa lucreze in strainatate, sunt scutiti de la afilierea la sistemul de asigurari sociale din statul in care sunt detasati, dar trebuie sa dovedeasca caracterul de asigurat in Romania.

Societatea care a efectuat detasarea se adreseaza institutiei locale competente a statului membru in care se afla sediul firmei, (Romania) solicitand eliberarea unui "Certificat cu privire la normele juridice apli cabile" (formularul E 101). Formularul E 101 este valabil pentru un interval de maximum 12 luni si trebuie solicitat inainte de trimiterea in strainatate.

Prin formularul E 101 "Certificat cu privire la legislatia aplicabila" se dovedeste caracterul de asigurat al persoanei detasate, astfel incat, o persoana sa nu fie supusa in acelasi timp ambelor legislatii de securitate sociala sau, sa nu-i fie aplicata niciuna dintre cele doua legislatii.

Lucratorul care primeste un astfel de certificat poate dovedi cu el apartenenta la sistemul roman de asigurari sociale. Cererea pentru obtinerea Formularului E 101 trebuie completata de catre angajator, in cazul detasarii unuia/mai multor lucratori salariati si se depune la sediul C.N.P.A.S.

Suplimentar fata de formularul E 101, pentru a ob tine in statul de angajare prestatii in caz de boala angajatii trebuie sa solicite Cardul european de asigurari sociale de sanatate asigura persoanelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenste in, Norvegia si Elvetia, accesul la serviciile medicale in cursul sederii temporare in strainatate.

Cardul va ofera posibilitatea de a avea acces la serviciile medi cale din sectorul public (de exemplu la un medic, o farmacie, un spital sau la un centru de servicii medicale).


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In atentia societatilor: Legislatia europeana privind asigurarile sociale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016