Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce conditii isi poate modifica statutul o microintreprindere in cursul anului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, modificarea statului, microintreprindere, impozit pe profit, formularul 010

Prin cele ce urmeaza, vom stabili in ce masura isi poate modifica statutul o microintreprindere care doreste sa adauge la obiectul de activitate si consultanta in domeniul transporturilor. Vom vedea astfel daca se poate trece la impozit pe profit, cu mentiunea ca activitatea principala a microintreprinderii va continua sa fie cea de transport de marfa.




Solutia consultantului:

Microintreprinderile sunt societati comerciale care se infiinteaza potrivit dispozitiilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare si care sunt obligate sa conduca evidenta contabila conform dispozitiilor reglementate de OMFP 3055/2009, cu modificarile ulterioare.

Microintreprinderile, asa cum sunt acestea definite prin art. 112 indice 1 din Codul fiscal, sunt societati care devin platitoare de impozit pe profit atunci cand, in timpul exercitiului fiscal nu mai indeplinesc, cumulativ, conditiile impuse de lege, in urmatoarele cazuri:

- in cursul anului fiscal realizeaza venituri mai mari decat limita impusa de 65.000 euro,

- in cursul anului desfasoara activitati din domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, din domeniul jocurilor de noroc sau al consultantei si managementului etc.

In cel de al doilea caz se impune ca societatea sa aiba inscris in obiectul de activitate prestari de servicii de consultanta in domeniul transporturilor, sa aiba un contract cu termene si conditii de realizare si sa aiba minim o factura de prestare, chiar daca nu este incasata. In normele metodologice emise pentru aplicarea art. 112 indice 1 din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare, se prevede ca pentru incadrarea in categoria veniturilor din consultanta trebuie analizate atat contractele cat si alte documente din care sa rezulte natura veniturilor.

Rezulta ca nu este suficient sa adaugati la obiectul de activitate si serviciile de consultanta, trebuie sa detineti si documentele din care sa rezulte ca ati prestat acest serviciu.

Ca urmare, atunci cand in timpul anului ati inregistrat o factura de venituri din consultanta (asa cum este prevazut la art. 112 indice 2, alin. (6) din Codul fiscal (si la pct. 7 din normele metodologice), datorati impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv .

Pentru calculul impozitului pe profit se au in vedere veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu acest trimestru.

Mentionam ca legea nu prevede un nivel minim al veniturilor din consultanta, numai ca tariful inscris in contractul de prestari servicii trebuie sa fie pertinent si plauzibil.

Pentru trecerea de la statutul de microintreprindere la cel de societate platitoare de impozit pe profit trebuie sa depuneti formularul 010, asa cum prevede Codul de procedura fiscala.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In ce conditii isi poate modifica statutul o microintreprindere in cursul anului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016