Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce conditii se va intocmi raportul de evaluare de catre proprietari?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 09 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: codul fiscal, raport de evaluare, evaluatori, daniel manate, sediul social

Noul Cod fiscal si normele metodologice de aplicare intregesc si consolideaza obligatiile recente privind plata impozitului pe sediul social de catre firmele si PFA-urile care isi desfasoara activitatea intr-o cladire.


In ce priveste principalele modificari in piata ale acestor rapoarte, Daniel Manate, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), a explicat ca respectivele conditii in care trebuie sa aiba un raport de evaluare nou sunt inscrise in Codul Fiscal si ca este, in cele din urma, "decizia proprietarilor sa solicite un astfel de raport, pentru ca exista foarte multe exceptii".

"     Daca, de exemplu, a dobandit cladirea in urma cu sase luni, exista un contract de vanzare-cumparare si se declara pretul din contract. Daca proprietarul este, insa, de parere ca pretul nu este corect, atunci poate cere raport de evaluare. De asemenea, cladirea poate a fost construita recent. si aici exista deja o valoare. Toate exceptiile sunt mentionate in Codul Fiscal.

     Dar daca imobilele nu au fost evaluate cu mai mult de trei ani in urma pentru persoanele juridice, adica daca raportul este incheiat inainte de data de referinta 31 decembrie 2012, atunci este util un raport nou, pentru a evita incadrarea pe cota de impozit majorata", a declarat acesta intr-un interviu pentru Bursa.ro.

Acesta a amintit totodata ca printre noile obiective pe care le-a propus in calitate de presedinte al Asociatiei se numara si cresterea calitatii rapoartelor de evaluare elaborate de membrii ANEVAR.

De asemenea, pentru aceeasi sursa, acesta a precizat ca "un obiectiv principal pentru ANEVAR este legat de valoarea de impozitare a imobilelor":

"Trebuie sa ne corelam perfect cu noile prevederi din Codul Fiscal, care au schimbat in mare parte situatia anterioara. O modificare esentiala se refera la valoarea de impozitare a unui imobil. Daca pana acum aceasta coincidea cu valoarea de piata, conform noilor reglementari, valoarea de impozitare se refera doar la cladire, fara terenul aferent, si se calculeaza conform unui standard special, depinzand de utilizarea cladirii, de cost si de alte aspecte care inainte nu erau relevante. Impactul pe care aceasta valoare il are asupra bugetelor locale este foarte important".

Intrebat de reporterul Bursa.ro daca acest lucru se traduce printr-o crestere a impozitelor, Daniel Manate a precizat:

"Noi, evaluatorii, putem vorbi doar despre baza de impozitare, care este valoarea impozabila si pe care o estimam noi.
     La aceasta se aplica o anumita cota, conform noului Cod fiscal, diferentiata atat din punct de vedere al utilizarii (rezidential/nerezidential), cat si in functie de proprietar (persoane fizice/persoane juridice). (...)
     Pe noi ne intereseaza sa stabilim cat mai corect valoarea impozabila. Pentru unele cladiri, aceasta este posibil sa creasca, pentru altele este posibil sa scada".
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In ce conditii se va intocmi raportul de evaluare de catre proprietari?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016