Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: programe calculator, creare programe, salariati, impozit pe salarii

In analiza urmatoare, avem cazul unei firme cu un cod CAEN 6201. Din luna martie 2017 beneficiaza pentru o parte din salariati de scutire de impozit pe salarii. Anul trecut cifra de afaceri a fost 1.528.086 lei, dar nu a fost evidentiat separat in balanta venitul din crearea de soft (acesta avand venituri si din alte servicii). Vom vedea cum se incadreaza aceasta firma.

Inregistrare distincta in balanta analitica a veniturilor din activitatea de creatie de programe pentru calculator nu a fost introdusa incepand cu luna iulie 2017 prin Ordinul nr. 703/409/4020/737/2017, fiind inclusa printre conditiile care trebuie indeplinite cumulativ si de reglementarile anterioare aplicabile in anul 2017, respectiv Ordinul nr. 217/4.172/1.348/835/2015 pentru luna ianuarie 2017 si Ordinul nr. 872/5.932/2.284/2.903/2016 pentru lunile februarie – iunie 2017.
 
In raport cu veniturile realizate din activitatea de creatie de programe pentru calculator, Ordinul nr. 703/409/4020/737/2017 elimina conditionarea acordarii scutirii de realizarea unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii, insa reintroduce plafonul de venit minim, consecinta fiind limitarea acordarii scutirii in functie de veniturile realizate din activitatea respectiva. Astfel, veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii realizate anul anterior au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 
Asadar salariatii societatii cu cod CAEN 6201– „Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)” beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ toate conditiile prevazute de Ordinul nr. 703/409/4020/737/2017, respectiv:
 
a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa;
 
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
 
c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
 
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii;
 
e) veniturile anuale prevazute la lit. d) au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 
Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor constituie responsabilitatea angajatorului. De asemenea, scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se aplica lunar indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit de 10.000 euro.
 
Prin urmare, societatea va trebuie sa corecteze evidenta contabila pentru a reflecta inregistrarea distincta in balantele analitice a veniturilor din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii, urmand ca incepand cu luna iulie 2017 scutirea sa fie acordata unui numar de salariati pentru care sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute de Ordinul nr. 703/409/4020/737/2017. 

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016