Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare in scopuri de TVA. Cum poate fi obtinut codul de TVA dupa interviu?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2017 Exclusiv
Tags: tva, depasire plafon, inregistrare tva, codul fiscal, insolventa

In analiza urmatoare, avem cazul in care o persoana fizica a fost asociata intr-o firma care a intrat in insolventa. Anul acesta a infiintat o noua firma pe care doreste sa o treaca la TVA prin optiune. Interviul nu a fost unul in avantajul ei si e posibil sa nu primeasca cod de TVA prin optiune. Va incepe activitatea pe firma si cand va atinge plafonul de 65000 euro respectiv 220000 lei poate solicita trecerea la platitor de TVA prin atingerea plafonului. Vom vedea in ce masura se va respinge cererea sau va primi codul de TVA pe aceasta firma.

In prima etapa, la inregistrarea in scopuri de TVA pentru depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei, societatea va fi, in mod sigur, inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal " (1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza …. o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, …..trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:…. b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon; ". Aceasta inregistrare este obligatorie, atat pentru persoana impozabila, cat si pentru organul fiscal competent, fara a fi conditionata de diverse criterii. Astfel, in prima etapa, cererea nu se respinge, fiind solutionata, obligatoriu de catre organul fiscal competent.  
 
Totusi, in a doua etapa, exista riscul anularii codului de TVA acordat initial. Anularea este posibila conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. h) "Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol:  h) daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F ".  Acesta este O.P.A.N.A.F. nr. 605  din 31 ianuarie 2017  privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA. Anularea este reglementata prin art. 4, anexa nr. 4 
 
Pentru evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice in sfera de aplicare a TVA, reprezentantul legal al societatii este invitat la  sediul organului fiscal. Aceasta invitatie trebuie onorata, caz contrar, codul de TVA se anuleaza, fara analizarea criteriilor de risc.
 
In situatia in care  pana la momentul atingerii plafonului de 220.000 lei nu se inchide procedura de declarare in insolventa a societatii  la care persoana fizica a fost asociata, eventual  asociat majoritar prin  detinerea de parti sociale in procent de minimum 50% din capitalul social al societatii, exista riscul anularii din oficiu a codului de TVA acordat ca urmare a inregistrarii conform prevederilor art. 316 alin. (1) b) din Codul fiscal. 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare in scopuri de TVA. Cum poate fi obtinut codul de TVA dupa interviu?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016