Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Jurnale TVA. Ce includem in noua structura din Jurnalul de Cumparari?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, jurnale tva, ordinul 1372/2008, jurnal de cumparari, codul fiscal

Modelul jurnalului de cumparari publicat in Ordinul 1372/2008 contine la coloanele 15 si 16 referire la art 150 alin (1) lit b)-g) din Codul Fiscal. Acest articol 150 nu mai contine in prezent aceasta structura. Vom vedea astfel ce se include la coloanele respective din Jurnalul de Cumparari.



Solutia consultantului:

Daca sunteti in sistemul TVA la incasare, in jurnalul de cumparari se vor inregistra toate facturile primite, indiferent ca sunt achitate sau nu. In jurnalul de cumparari trebuie sa exista coloane separate, unde se inscrie documentul de plata a facturii, suma platita (baza si TVA) pentru care exista drept de deducere si valoarea ramasa neachitata (baza si TVA) pentru care nu se va deduce TVA.

In normele metodologice de aplicare a art. 156 din Codul fiscal, la pct. 79 alin. 5, sunt date reglementari cu privire la informatiile pe care trebuie sa le cuprinda jurnalul de cumparari, prevederi redate mai jos:

"(5) Persoanele impozabile care fac achizitii de bunuri/servicii de la persoane care aplica sistemul TVA la incasare inregistreaza in jurnalul pentru cumparari facturile primite pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care este obligatorie aplicarea sistemului TVA la incasare, chiar daca exigibilitatea, respectiv deductibilitatea taxei, nu intervine in perioada fiscala in care a fost emisa factura.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul TVA la incasare inregistreaza in jurnalul pentru cumparari facturile primite pentru livrari de bunuri/prestari de servicii chiar daca taxa nu este deductibila in perioada fiscala in care a fost emisa factura. In plus fata de cele prevazute la alin. (2), in jurnalele pentru cumparari se mentioneaza si urmatoarele informatii:

a) numarul si data documentului de plata;
b) valoarea integrala a contravalorii achizitiei de bunuri/prestarii de servicii, inclusiv TVA;
c) baza impozabila si taxa pe valoarea adaugata aferenta;
d) valoarea platita, inclusiv TVA si corespunzator baza impozabila si TVA exigibila;
e) diferenta reprezentand baza impozabila si TVA neexigibila.

(6) In cazul jurnalelor pentru cumparari prevazute la alin. (5), facturile care au TVA neexigibila integral sau partial vor fi preluate in fiecare jurnal pentru cumparari pana cand toata taxa aferenta devine exigibila ca urmare a platii, cu mentionarea informatiilor prevazute la alin. (5) lit. a) - e). In cazul informatiei de la alin. (5) lit. d) se va mentiona numai suma platita in perioada fiscala pentru care se intocmeste jurnalul pentru cumparari.

(7) Documentele prevazute la alin. (2) - (6) nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Finantelor Publice. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale stabilite la alin. (2) - (6) si sa asigure intocmirea decontului de taxa prevazut la art. 156^2 din Codul fiscal.

Prin urmare, modelele prezentate in Ordinul 1372/2008 sunt orientative urmand sa le adaptatii potrivit necesitatilor proprii de raportare.

Pe pagina de internet a Ministerului de finante la Sectiunea Info TVA au fost postate modele privind Jurnalele de TVA (actualizate) pe care le puteti descarca gratuit aici.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Jurnale TVA. Ce includem in noua structura din Jurnalul de Cumparari?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016