Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Leasing personal si incheiere contract. In ce conditii beneficiarul nu plateste TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: leasing, tva, ifn, persoane fizice nerezidente, codul fiscal

In randurile de mai jos, avem ca exemplu o societate institutie financiara nebancara si neplatitoare de TVA. Se doreste incheierea unui contract avand ca obiect de activitate leasing de personal in domeniul IT cu o persoana juridica rezidenta intr-un stat non-UE. Vom vedea in ce conditii firma din Romania (beneficiara) nu plateste impozit si TVA.

Iata raspunsul specialistului:
 
Din punct de vedere al TVA acestor servicii li se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Societatea din Romania care este beneficiarul serviciilor este persoana obligata la plata TVA in Romania conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal daca prestatorul nu este stabilit pe teritoriul Romaniei sau nu se considera ca este stabilit pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrat in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).
 
Astfel, societatii din Romania nu ii revine obligatia platii TVA in Romania pentru aceste servicii doar in situatia in care societatea din Republica Moldova este stabilita in Romania pentru aceste servicii conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, potrivit caruia:
 
a) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania este considerata a fi stabilita in Romania; 
 
b) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile; 
 
c) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania conform lit. b) este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa. 
 
In acest caz prestatorul emite factura cu TVA colectata in Romania. Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor daca societatea din Republica Moldova prezinta certificatul de rezidenta fiscala valabil la momentul realizarii veniturilor societatea nu are obligatia retinerii impozitului la sursa, aceste venituri fiind impozabile in Republica Moldova conform art. 7 din conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Republica Moldova. 
 
Daca serviciile sunt prestate pe teritoriul Romaniei societatea are obligatia inregistrarii contractului in baza formularului 017 Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Leasing personal si incheiere contract. In ce conditii beneficiarul nu plateste TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016