Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea noului Cod fiscal si al noului Cod de procedura fiscala in dezbatere publica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: rescrierea codului fiscal, codul fiscal, forma finala, codul de procedura fiscala

Va informam ca Ministerul Finantelor Publice a postat pe site, spre consultare publica, proiectul Legii noului Cod fiscal si al noului Cod de procedura fiscala. Astfel, rescrierea celor doua proiecte face parte din procesul complex de modernizare a legislatiei fiscale, unul dintre obiectivele incluse in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015 si in Programul Legislativ al Guvernului Romaniei pentru perioada 2013- 2016.


Modernizarea legislatiei fiscale, proces amplu care se pregateste in cadrul mai multor grupuri de lucru coordonate de Ministerul Finantelor Publice, are in vedere urmatoarele rezultate:

-    claritate si accesibilitate in aplicarea prevederilor Codului fiscal, prin restructurarea pe baze sistematice a normelor fiscale, precum si a celor privind procedura fiscala;

-    transparenta in prezentarea principiilor fiscale, in definirea conceptelor, notiunilor si metodelor utilizate in constructia si administrarea coerenta a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale, reglementate de Codul fiscal, in scopul intelegerii corecte si evitarii interpretarilor in aplicarea normelor fiscale;

-    imbunatatirea echilibrului intre drepturile si obligatiile contribuabililor, pe de o parte, si ale organelor fiscale, pe de alta parte;

-    cresterea eficientei activitatii de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale prevazute de Codul fiscal;

-    scaderea costurilor de administrare a impozitelor si taxelor prevazute de Codul fiscal, precum si a celor de conformare suportate de contribuabili;

-    asigurarea corelarii intre prevederile noului Cod fiscal si dispozitiile noului Cod de procedura fiscala, precum si a corelarii cu legislatia conexa;

-    simplificarea procedurilor de administrare a creantelor fiscale.

Rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale.

De asemenea, prin rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala se urmareste o abordare facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili si o administrare coerenta a sistemului de impozite si taxe prin care se constituie venituri ale bugetului general consolidat.

"Prin proiectele pe care le propunem astazi spre consultare publica, cream premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii consolidarii fiscale sustenabile. Raspundem astfel unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri, printr-o legislatie fiscala mai clara, mai bine structurata, care cuprinde explicatiile necesare si coreleaza intr-o forma integrata modificarile fiscale operate in ultimii 10 ani", a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice.

Noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat in conditiile in care, de la data adoptarii Codului fiscal in decembrie 2003, pana in prezent, legea a cunoscut numeroase modificari si completari determinate de evolutiile economice si sociale, contextul creat de criza economico-financiara internationala, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana etc.

Proiectul noului Cod fiscal pus astazi in consultare publica este rezultatul discutiilor purtate in cadrul numeroaselor intalniri ale grupurilor de lucru si, intre modificarile incluse, este preluata si o serie de prevederi adoptate de Guvern, fie prin Ordonante de urgenta, fie prin proiecte de lege transmise spre dezbatere Parlamentului, urmand ca in functie de rezultatul dezbaterilor parlamentare cu privire la adoptarea acestor acte normative, proiectul sa suporte modificarile corespunzatoare.

In ceea ce priveste proiectul noului Cod de procedura fiscala, structura acestuia a fost, in cea mai mare parte, mentinuta avand in vedere faptul ca atat contribuabilii, cat si organele fiscale din cadrul ANAF si autoritatile administrativ teritoriale, cunosc actuala structura, iar acest fapt faciliteaza intelegerea si aplicarea noului proiect. Structura noului Cod de procedura fiscala a fost imbunatatita in sensul comasarii unor titluri/capitole si introducerii altora. Mentionam unul dintre elementele de noutate ale acestui proiect - Titlul VI. Controlul fiscal, care include prevederi privind regulile de control in scopul impozitarii, structurate in sase capitole, intre care cinci destinate fiecarui tip de control/verificare, in functie de obiectivele fiecaruia. Acest titlu include si actualele prevederi privind controlul antifrauda.

Proiectul Codului de procedura fiscala urmareste respectarea principiului rezonabilitatii si echitatii, ceea ce va conduce la cresterea increderii intre fisc si contribuabil. In plus, se reglementeaza posibilitatea indreptarii erorilor materiale din documentele de plata ale contribuabililor, eliminandu-se astfel si o parte dintre barierele birocratice.

Proiectele Codului fiscal si Codului de procedura fiscala raman deschise dezbaterilor, urmand ca in urmatoarele luni sa fie supuse unei ample consultari publice cu reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea noului Cod fiscal si al noului Cod de procedura fiscala in dezbatere publica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016