Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legislatie mai dura pentru comercianti: vor restitui banii clientilor si vor plati amenda

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 03 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: amenzi, comercianti, restituire bani, cifra de afaceri, cuantum amenzi, practici inselatoare

Amenzi suplimentare pentru comerciantii care incalca legislatia in vigoare la tranzactiile catre clienti. In anumite conditii, comerciantii vor fi obligati sa restituie banii achitati de clienti. Indeplinirea acestei noi obligatii nu ii va scuti insa de plata amenzii stabilite de organele abilitate.

Astfel, acei comercianti care vand produse sau servicii folosindu-se de date false in prezentarea sau promovarea acestora vor fi obligati sa plateasca amenzi intre 2.000 si 100.000 lei. Cuantumul acestor amenzi se va stabili in functie de statutul firmei, informeaza Profit.ro, dar se va plati catre client si contravaloarea bunului sau serviciului achizitionat, in termen de doua saptamani de la data sanctionarii.

"Restituirea banilor va putea fi dispusa de inspectorul care verifica plangerea formulata de client. Daca vor refuza restituirea banilor, comerciantii vor fi amendati suplimentar cu 5.000 de lei - 50.000 de lei", anunta aceeasi sursa.

Firmele si comerciantii vor fi supusi acestor noi reglementari incepand cu perioada urmatoare, in contextul in care a fost deja aprobata de catre Camera deputatilor o lege in aceasta privinta.

Legea actuala nu ii obliga pe comercianti si la plata valorii bunurilor sau serviciilor vandute prin practici inselatoare.

"Legea aprobata in Parlament stabileste insa ca, odata cu aplicarea amenzii, agentul constatator poate dispune, ca sanctiune complementara, restituirea contravalorii produsului sau serviciului, dupa caz, in termen de maximum 15 zile de la luarea lacunostinta de catre contravenient a procesului-verbal de constatare a contraventiei", scrie Profit.ro.

Retinem si ca amenzile vor fi calculate in functie de statutul firmei, dupa cum urmeaza:

-  firmele cu maximum 9 angajati si o cifra de afaceri anuala neta de pana la 2 milioane de euro vor plati amenzi cuprinse intre 2.000 de lei si 10.000 de lei

- firmele care au intre 10 si 49 de angajati si o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro vor fi amendate cu 3.000 de lei - 50.000 de lei

- firmele cu peste  50 de salariati si o cifra de afaceri anuala neta mai mare de 50 de milioane de euro vor plati amenzi intre 5.000 de lei si 100.000 de lei.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legislatie mai dura pentru comercianti: vor restitui banii clientilor si vor plati amenda":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016