Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Lichidare voluntara. Distribuire bunuri catre asociat. Ce tratament fiscal aplicam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: lichidare, asociati, inregistrari contabile, cladire, obiecte inventar

Facem referire, in randurile urmatoare, la o firma care se dizolva din propria initiativa. Administratorul are credit asociat in valoare de 160.000 lei. In schimbul acestei sume primeste o cladire cu terenul aferent si doua obiecte de inventar. La notar s-a intocmit un contract de dare in plata pentru aceasta valoare. Vom stabili daca trebuie intocmita factura si daca se va colecta TVA pentru obiectele de inventar (pentru cladire nu se colecteaza TVA deoarece a fost construita in anul 1976 si formeaza un singur corp funciar cu terenul si au un singur numar cadastral, iar valoarea terenului este mai mica decat valoarea constructie).


Pentru bunurile distribuite asociatilor cu ocazia lichidarii trebuie emisa factura deoarece operatiunea este asimilata unei livrari de bunuri. Valoarea facturata trebuie stabilita la valoarea de piata a bunurilor astfel distribuite.

D.p.d.v. al TVA, distribuirea unui bun din  activele unei firme  catre un asociat  reprezinta  livrare de bunuri efectuata cu plata si se colecteaza TVA numai daca pentru achizitia bunului respectiv s-a exercitat dreptul de deducere. Acest aspect este reglementat in mod expres prin articolul 128 alin.  5 din Codul fiscal   "Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. "

In situatia in care cladirea respectiva, dupa data de 1 ianuarie 2007, a  suportat lucrari de modernizare/transformare cu o valoare mai mare de 50%,  la aplicarea  regimului de scutire fara drept de deducere trebuie sa aveti in vedere si obligatia ajustarii sumei TVA deduse, obligatie reglementata prin  art. 149 din Codul fiscal.

Deci, pentru distribuirea fiecarui bun mobil sau  imobil, societatea trebuie sa emita o factura la valoarea de piata a bunului,  document care se inregistreaza in evidenta contabila. De exemplu, in cazul constructiei, se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:  
461                                         =    7583                                           

"Debitori diversi                            "Alte venituri din                                                              
sau /asociatul care                        activitatea de exploatare "
preia constructia "  
              
Scoaterea din gestiune  bunului imobil:
-    valoarea amortizata a constructiei:
281                                         =     212
 "Amortizarea "                              "Constructii "

-     valoarea neamortizata a constructiei:

6583                                       =    212                                                            
"Cheltuieli privind                        "Constructii "    
activele cedate si lte operatii de capital "  
           
Inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri
121                                        =     6583
"Contul de profit si pierdere "     "Cheltuieli privind
                                                       activele cedate si alte operatii de capital "  
 
7583                                      =     121                                        
"Venituri din vanzarea activelor   "Contul de profit si pierdere "
si alte operatii de capital "                 

Venitul rezultat din preluarea bunului imobil  (cont 7583) este venit impozabil, iar cheltuiala aferenta scoaterii din gestiune a acestuia (cont 6583) este cheltuiala deductibila. In cazul obiectelor de inventar, trebuie colectata TVA, daca la achizitia acestora, s-a exercitat dreptul de deducere. In acest context, am in vedere prevederile art. 137   "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii " , alin. (1) lit. c)    " (1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din: ….c) pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (4) si (5), ……, pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. In cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe, baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin norme; ".

Valoarea bunului/bunurilor astfel  distribuit/distribuite  nu reprezinta pentru asociat/asociati  un venit de natura dividendelor. In acest context, am in vedere prevederile pct. 12 lit. c) al art. 7 din Codul fiscal "Definitii ale termenilor comuni"
" 12. dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele:…..    c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;……

In acest caz, venitul realizat de persoana fizica este impozabil conform prevederilor art.  27 "Reorganizari, lichidari si alte transferuri de active si titluri de participare", alin. (2) din legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, fiind supus impozitarii cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice conform prevederilor art. 67 "Retinerea impozitului din veniturile din investitii" alin. (3) lit. d) . Astfel, impozitul calculat si retinut la sursa asupra unei baze de impozitare egale cu valoarea de piata a bunului imobil, stabilita la data distribuirii, se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Lichidare voluntara. Distribuire bunuri catre asociat. Ce tratament fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016