Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare bunuri cu montaj pe teritoriul Romaniei. Ce tratament TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: livrari bunuri, facturare, tva, codul de inregistrare, livrari bunuri

Va oferim spre analiza cazul unei firme platitoare de TVA care vinde echipament electronic pentru care primeste pentru facturare datele unei firme din alt stat UE. Vom vedea cum se factureaza livrarea daca nu exista o dovada pentru transport in tara respectiva, precum si in situatia in care se monteaza astfel de echipament pe o cladire din Romania. In concret, vom vedea daca e corect sa se factureze in Belgia si ce regim de TVA se aplica.

Potrivit art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.
 
Prin ordin al ministrului finantelor publice se stabilesc, acolo unde este cazul, documentele necesare pentru a justifica scutirea de taxa pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) si (2) si, dupa caz, procedura si conditiile care trebuie indeplinite pentru aplicarea scutirii de taxa, conform art. 294 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Conform art. 10 alin. (1) din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul 103/2016, scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente: 
 
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru; 
 
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz, 
 
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
 
Deci nu se poate aplica scutirea de taxa daca nu aveti justificarea transportului (documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru). Prin urmare, daca nu aveti dovada transportului, factura se va intocmi cu tva.
 
Livrarea bunurilor cu montaj este prevazuta la art. 275 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Potrivit art. 275 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, locul livrarii este locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor ori de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj. Locul montajului fiind in Romania, operatiunea este impozabila in Romania, deci factura se va intocmi cu TVA.
 
In concluzie, livrarea de bunuri fara dovada transportului sau livrarea de bunuri cu montaj pe teritoriul Romaniei reprezinta operatiuni taxabile in Romania pentru care emiteti facturi cu tva, chiar daca beneficiarul are sediul in afara Romaniei.

 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - expert contabil
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare bunuri cu montaj pe teritoriul Romaniei. Ce tratament TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016