Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare de bunuri din alt stat cu instalare intr-un imobil din Romania. Se considera non-transfer?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: livrare bunuri, non-transfer, codul de tva, impozabil, tva, factura, cod fiscal

In randurile de mai jos, cazul pe care il analizam se refera la o societate din Germania care are o sucursala (sediu fix) inregistrata in scop de TVA in Romania. Se face o livrare de componente din Germania catre Romania, componente care vor fi incorporate intr-un imobil (se considera ca se regasesc la art 133, alin 4, a). Sucursala din Romania nu e implicata in aceasta livrare si incorporare. Beneficiarul e inregistrat in Romania pentru TVA. Vom vedea daca actura se va face din Germania fara TVA sau de pe codul de TVA al sucursalei.

In cazul in care se face facturarea din Romania de pe codul de TVA al sucursalei, vom constata daca transportul componentei din Germania in Romania, la beneficiar, este un transfer sau un nontransfer si daca sucursala il declara ca achizitie intracomunitara.

Din cele prezentate reiese ca este vorba de o livrare de bunuri (componente) cu instalare sau asamblare prevazuta la art. 132 alin. 1 lit. b din Codul fiscal si nu de o prestare de servicii aferenta unui bun imobil prevazuta la art. 133 alin. 4 lit. a din Codul fiscal (chiar daca componentele respective vor fi instalate intr-un bun imobil – spre exemplu: livrarea unui lift cu componentele corespunzatoare, care mai trebuie si montat si instalat).

Ca atare, operatiunea este considerata drept un nontransfer, in temeiul art. 128 alin. 12 lit. b din Codul fiscal care defineste nontransferul ca reprezentand expedierea sau transportul unui bun dintr-un stat membru in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizat in scopul unei livrari cu instalare sau asamblare, efectuate de catre furnizor sau in numele acestuia. Fiind un nontransfer, sucursala nu-l va declara ca achizitie intracomunitara.

De asemenea, operatiunea este impozabila in Romania, locul unde se efectueaza instalarea sau montajul conform art. 132 alin. 1 lit. b din Codul fiscal. Daca se poate demonstra ca sucursala nu participa in niciun fel la respectiva operatiune, se poate considera ca societatea din Germania nu este stabilita in Romania pentru acea operatiune in intelesul art. 125^1 alin. 2 lit. c din Codul fiscal, caz in care devin aplicabile prevederile art. 150 alin. 6 din Codul fiscal potrivit carora persoana obligata la plata TVA este beneficiarul stabilit in Romania.

In acest caz, factura se va emite fara TVA pe codul de inregistrare din Germania. In caz contrar, daca sucursala/sediu fix este implicata in vreun fel in operatiune, factura de va emite cu TVA pe codul de inregistrare in scop de TVA din Romania detinut de sucursala.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare de bunuri din alt stat cu instalare intr-un imobil din Romania. Se considera non-transfer?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016