Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare marfa catre client stabilit in alt stat membru. Cum facturam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: livrare marfa, tva, cmr, furnizor, scutire tva, transport, bunuri, cod fiscal, transport marfa

Taxarea inversa poate fi aplicata numai in anumite conditii. Daca un client dintr-un stat intracomunitar (platitor de TVA) doreste sa-si transporte marfa cu masina personala, se va stabili in ce masura factura poate fi emisa cu "taxare inversa".


Totodata, vom vedea daca exista posibilitatea pentru client sa prezinte un CMR la vama completat pe care sa i se aplice o stampila care sa dovedeasca ca marfa a parasit tara.

Daca se doreste ca livrarea marfii catre clientul intracomunitar sa fie efectuata in regim de scutire de TVA, ca o livrare intracomunitara scutita de taxa (clientul poate aplica taxarea inversa la achizitia intracomunitara "in oglinda"), in conformitate cu prevederile art. 128 alin. 9 si art. 143 alin. 2 lit. a din Codul fiscal, atunci este obligatoriu ca furnizorul din Romania sa faca dovada transportului marfii din Romania in celalalt stat membru,iar clientul sa detina un cod valid de TVA eliberat de autoritatile fiscale din tara sa.

Avand in vedere ca pentru operatiunile intracomunitare nu mai exista nicio formalitate vamala, este indoielnic ca respectivul client va putea face dovada ca marfa a parasit Romania cu ajutorul unui CMR stampilat de vreo autoritate vamala.

Din acest motiv este indicat ca facturarea marfii sa se faca cu TVA si nu in regim de scutire, mai ales ca organele fiscale sunt foarte rezervate atunci cand este vorba de aplicarea scutirilor de TVA. In situatia in care furnizorul roman va intra ulterior in posesia unui document de transport care sa dovedeasca ca marfa a parasit teritoriul Romaniei, atunci va putea corecta factura emisa si aplica regimul de scutire, in conformitate cu prevederile pct. 812 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 159 din Codul fiscal


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare marfa catre client stabilit in alt stat membru. Cum facturam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016