Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Masuri de simplificare. Cum procedam privind raportarea de livrari prin declaratia informativa 394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: masuri simplificare, deseuri neferoase, codul fiscal, livrari bunuri, decont tva

Avem situatia in care livrarea deseurilor feroase si neferoase se declara in decontul TVA la rd.13, dar si in 394 tinand cont ca atat beneficiarul, cat si furnizorul sunt inregistrati in scopuri de TVA, astfel ca stabilim care este modalitatea de incarcare in 394 tinand cont ca in decont se trece doar baza fara TVA.

In primul rand, trebuie retinut faptul ca valoarea unei facturi pentru livrari de bunuri pentru care se aplica masurile de simplificare reglementate prin art. 160 alin. (2) lit. a), pct. 1 se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari, intr-o coloana distincta. Baza de impozitare a TVA inscrisa in factura astfel emisa,  se raporteaza d.p.d.v. fiscal prin  decontul de TVA cod 300 la randul 13 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii supuse  masurilor de simplificare (taxare inversa) ", barat la coloana  "valoare TVA".  Suma  reprezentand baza de impozitare a TVA aferenta livrarii efectuate, de exemplu 8.000 lei,  se regaseste si in totalul de la randul 17 "TOTAL TAXA COLECTATA (suma de la rd. 1 pana la rd. 16,   cu exceptia celor de la rd. 3.1, 5.1, 7.1) din care: )" .

In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere ca valoarea facturii de 8.000 lei (baza de impozitare a livrarii),   raportata prin decontul de TVA la randul 13 si  17  se regaseste ca baza de impozitare a TVA si in declaratia informativa cod  394,  fiind raportata cu simbolul (V) "Livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate pentru care se aplica taxarea inversa". La aceasta baza de impozitare a TVA de 8.000 lei, vanzatorul deseurilor  calculeaza  si TVA aferenta prin aplicarea cotei de  24%  doar pentru raportarea operatiunii  prin declaratia cod 394.  Astfel, desi nu trebuie sa colecteze TVA pentru livrarea efectuata, totusi, furnizorul determina, pe baza de calcul (8.000 lei x 24% = 1.920 lei) suma TVA care s-ar fi datorat daca nu s-ar fi aplicat masurile de simplificare. Valoarea TVA de 1.920  lei aferenta bazei de impozitare de 8.000  lei se  raporteaza,  de asemenea,   cu simbolul V prin declaratia cod 394. Prin raportarea valorii operatiunii efectuate de catre furnizor  se asigura  concordanta dintre:

-    operatiunile raportate de vanzator cu simbol V pentru care nu are obligatia colectarii TVA;
-    aceleasi operatiuni raportate de cumparator cu simbolul C, pentru care este obligat  sa plateasca TVA prin aplicarea  regimului de taxare inversa.  
 
Acest mod de raportare rezulta si din formularul cod 394 prin care, in dreptul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa, se regaseste caseta TVA care nu este barata/hasurata  si  care trebuie completata cu TVA aferenta calculata asupra bazei de impozitare TVA. Suma TVA calculata doar pentru declaratia cod 394  nu trebuie:
-    evidentiata in jurnalul pentru vanzari;
-    inregistrata in evidenta contabila.

         Deci, la randul sau, cumparatorul bunurilor raporteaza valoarea de achizitie a deseurilor la valoarea de 8.000 lei pentru care datoreaza bugetului de stat suma de 1.920 lei prin taxare inversa.    
.   Astfel, prin raportarea sumei TVA de catre furnizor, se asigura concordanta cu  baza de impozitare si TVA aferenta raportata de catre cumparatorul bunurilor respective, obligat sa:
-    aplice regimul de taxare inversa;
-    raporteze suma TVA prin decontul de TVA;
-    raporteze suma TVA prin declaratia cod 394.

              Modul de raportare al operatiunilor supuse masurilor de simplificare in interiorul tarii  este reglementat in mod expres prin O.M.F.P. nr. 3596/2011  privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Masuri de simplificare. Cum procedam privind raportarea de livrari prin declaratia informativa 394?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016