Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Materiale consumabile deteriorate. Ce tratament fiscal-contabil aplicam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, materiale consumabile, og 99/2000, cheltuieli deductibile, tva

Pentru a stabili corect modul in care aplicam tratamentul fiscal-contabil asupra materialelor consumabile deteriorate, vom analiza cazul unei firme care are in gestiune niste materiale consumabile deterioarate partial pe care nu le va mai folosi si se doreste ca aceste materiale sa fie oferite unei firme din grup, fara titlu oneros.



Se va stabili astfel daca se poate factura cu valoare zero la scoaterea din gestiune.

Trebuie stiut, asadar, ca in aceasta situatie nu se poate vinde cu pret zero, mai ales persoanelor afiliate decat daca acordati discounturi, in cadrul campaniilor pentru stimularea vanzarilor, pentru care trebuie sa intocmiti procedura privind stimularea vanzarilor (regulament etc)

Potrivit prevederilor art. 16 din OG 99/2000, prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege:

   a) vanzari de lichidare;
   b) vanzari de soldare;
   c) vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
   d) vanzari promotionale;
   e) vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
   f) vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
   g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
   h) vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
   i) vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.

Potrivit prevederilor art. 17, este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, in cazul in care este indeplinita una din conditiile prevazute de art 16 lit. a) - c), e) - i din OG 99/2000, legea nu interzice vanzarile la un pret egal sau inferior costului de achizitie.

Asadar, sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare si nu puteti intocmi factura cu pret zero.
 
Alin. (4) lit. c) al art. 21 din Codul fiscal stabileste ca nu sunt deductibile cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si TVA aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme.
 
In baza acestor prevederi apreciem ca, cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor degradate, neimputabile si cheltuielile cu serviciile de distrugere nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in situatia in care pentru degradarea acestora nu au fost incheiate contracte de asigurare.

In ceea ce priveste TVA, incepand cu 01 ianuarie 2013 au fost abrogate prevederile art. 128 alin. (4) litera d) si art. 128 alineatul (8) literele a)-c) cu privire la bunurile lipsa din gestiune. Ca urmare a acestor modificari, nu se mai considera ca are loc o livrare de bunuri atunci cand se constata lipsa unor bunuri din gestiune, insa, pentru aceste bunuri se va ajusta deducerea initiala a TVA in conformitate cu prevederile art. 148 din Codul fiscal
.

Ca urmare a abrogarii prevederilor art. 128 alin. (4) litera d) si art. 128 alineatul (8) literele a)-c) cu privire la bunurile lipsa din gestiune, urmand ca pentru aceste bunuri sa se ajusteze deducerea initiala a TVA in conformitate cu prevederile art. 148 din Codul fiscal, la acest articol s-a introdus un nou alineat, alineatul (2) care prevede situatiile in care nu se ajusteaza deducerea initiala, astfel:

"(2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:

a) bunurilor distruse sau pierdute ca urmare a unor calamitati naturale ori a unor cauze de forta majora, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, precum si bunurilor furate dovedite legal prin hotarare judecatoreasca definitiva;

b) bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activelor corporale fixe casate, altele decat bunurile de capital, in conditii stabilite prin norme;

c) perisabilitatilor, in limitele prevazute prin lege, precum si a pierderilor tehnologice sau, dupa caz, al altor consumuri proprii, in conditii stabilite prin norme;
d) situatiilor prevazute la art. 128 alin. (8)."

Pct. 53 alin. (11) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, potrivit prevederilor art. 148 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal nu se fac ajustari ale taxei deductibile:

a) in cazul bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;

b) in situatia casarii activelor corporale fixe, altele decat bunurile de capital prevazute la art. 149 din Codul fiscal.

Asadar, incepand cu 01 ianuarie 2013 nu se mai considera ca are loc o livrare de bunuri atunci cand se constata lipsa unor bunuri din gestiune, insa, pentru aceste bunuri se va ajusta deducerea initiala a TVA in conformitate cu prevederile art. 148 din Codul fiscal. Taxa se considera dedusa chiar daca la achizitie s-au aplicat masurile de simplificare. Inregistrarea taxei de catre cumparator atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de TVA este denumita autolichidarea TVA. Colectarea TVA la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.

In cazul prezentat nu se ajusteaza taxa deductibila pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;

2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Materiale consumabile deteriorate. Ce tratament fiscal-contabil aplicam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016