Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Mentiuni TVA facturi UE si non UE. Reglementari actuale privind deducerea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: mentiuni facturi, ue, livrari de bunuri, factura, tva, directiva 112

In cazul in care efectuati livrari de bunuri catre parteneri din afara UE - realizand astfel exporturi de bunuri - in cazul in care se indeplinesc conditiile de scutire, veti face mentiunea pe factura - scutit cu drept de deducere conform art 143 alin 1 lit a din Codul fiscal.

In cazul in care prestati servicii catre parteneri din state nemembre UE, mentiunile pe factura sunt diferite, in functie de natura serviciilor prestate, astfel:

-    in cazul in care prestati servicii pentru persoane impozabile din UE, servicii care nu se incadreaza la exceptiile de  la art 133 alin 4, 5, 6 si 7 din Codul fiscal , servicii care au locul prestarii la beneficiar, conform art 133 alin 2 si care sunt neimpozabile in Romania,  veti emite facturi fara TVA, intrucat serviciile nu sunt impozabile in Romania, fiind impozabile la beneficiar. In acest caz, pe facturi veti face mentiunea fie: "servicii neimpozabile in Romania conform art 133 alin 2 din codul fiscal ", fie veti face mentiunea "taxare inversa la beneficiar cf art 133 alin 2 CF", fie veti face  mentiunile de mai sus dar  cu trimitere la  art 44 din Directiva UE 112 care reglementeaza astfel de servicii;

-    in cazul prestarii de servicii neimpozabile din UE - care se incadreaza la art 113 alin 5 lit e - din codul fiscal , pentru care factura se intocmeste tot fara TVA, mentiunea pe factura este "neimpozabil in Romania, conform art 133 alin 5 lit e" din Codul fiscal , sau cu trimitere la art 59 din directia UE 112.

-    In cazul prestarii de servicii care se includ la exceptiile de la art 133 alin 4, 5, 6 si 7 - se va inscrie tipul operatiunii (impozabil, neimpozabil, scutit ) urmat de articolul din Codul fiscal sau din Directiva UE care reglementeaza astfel de servcii;

-    In cazul serviciilor scutite cu drept de deducere conform art 143,144 si 144^1 din Codul fiscal , se inscrie sintagma "scutit cu drept de deducere".

Facem precizarea ca nu exista o mentiune expresa stabilita printr-un act normativ. La art 155 alin 5 din codul fiscal cu privire la facturare, la lit. k,l, m se precizeaza urmatoarele:

"k) in cazul in care nu se datoreaza taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu sau din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri sau prestarea de servicii face obiectul unei scutiri sau a procedurii de taxare inversa;

l) in cazul in care se aplica regimul special pentru agentiile de turism, trimiterea la art. 152^1, la art. 306 din Directiva 112 sau orice alta referinta care sa indice faptul ca a fost aplicat regimul special;

m) daca se aplica unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, trimiterea la art. 152^2, la art. 313, 326 ori 333 din Directiva 112 sau orice alta referinta care sa indice faptul ca a fost aplicat unul dintre regimurile respective."
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Mentiuni TVA facturi UE si non UE. Reglementari actuale privind deducerea":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016